Nya månadsuttag med Lannebo Flex

Hittills har svenska fondsparare behövt betala extra för en kapitalförsäkring eller liknande för att få månadsvisa utbetalningar, men i vår kommer nyheten Lannebo Flex.

Jonas Lindmark 2007-02-01 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn
Om man tänker efter är det kanske inte så konstigt att svenska banker och försäkringsbolag erbjuder gratis månadssparande för insättningar i fonder, men däremot gärna tar extra betalt om kunden vill ha en lösning med månadsvisa utbetalningar. Fondförvaltarna tar ju betalt i procent av förvaltat kapital.

Många fondsparare är dessutom enbart intresserade av att få månadsvisa utbetalningar, till exempel därför att ett gammalt fondsparande nu ska användas som pension. Då har det varit en onödig omväg att behöva teckna en försäkring eller liknande som även innehåller andra villkor. Förutom den extra kostnaden har i många fall hela sparkapitalet belastats med reavinstskatt vid överföringen till den nya lösningen.

Automatiska uttag

Lannebo Fonder skriver i den årsberättelse som skickades ut till kunderna i början av veckan att fondbolaget är först att lansera automatiska uttag direkt ur fonderna: ”Vi har örat mot marken. Korta beslutsvägar och effektiva rutiner gör det enkelt att genomföra den här typen av satsningar till låga kostnader för spararna” säger Per Axelsson, marknadschef.

De som äger andelar direkt i fonder hos Lannebo Fonder kommer framöver att själva kunna välja att lösa in ett visst belopp per månad eller ett visst antal fondandelar under en valfri period. Beskattningen blir densamma som vid vanliga försäljningar och byten, men fondbolaget sköter rapporteringen till skattemyndigheten så att allt kommer med förtryckt på deklarationen. Exakt startdatum är inte bestämt, en uppdatering av datasystemen pågår.

Dock finns en kostnad även hos Lannebo, en fast avgift på 10 kronor per fond och uttag. Förklaringen är enligt Per Axelsson att banksystemet tar betalt för varje utbetalning och den kostnaden vill fondbolaget få täckning för. För kunder som sparar i flera fonder hos Lannebo betyder uttagsavgiften att det lönar sig att tömma en fond i taget eller att komplettera med fondbyten (som är gratis).

Fördelen jämfört med en normal försäkringslösning är att kunden behåller kontrollen och friheten att ändra belopp och antal uttag. Lannebo Flex binder inte alls sparandet, när som är det möjligt att sätta in mer pengar eller att ta ut hela sparandet.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar