Guldstjärna till sex fondförvaltare

20 fondförvaltare pekas ut som ”bäst i klassen” under år 2007 när Dagens Industri och Morningstar delar ut guld, silver och brons i sex fondkategorier.

Jonas Lindmark 2008-01-21 | 10:34
Facebook Twitter LinkedIn
För åttonde gången delar Dagens Industri och Morningstar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. Sex personer får en guldstjärna, medan fjorton andra fondförvaltare kommer på hedrande silver- och bronsplatser. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2007” (länk till höger).

Liknar första gången

Men samtidigt som juryn den senaste månaden arbetat med att välja ut vinnarna, så har Stockholmsbörsen rasat. Stämningen är mycket lik när utmärkelsen delades ut första gången, i januari 2001. Även då hade Stockholmsbörsen backat kraftigt under hösten och det var svårt att hitta förvaltare som lyckats ge värd

eökning föregående år. 2007 var vinnarna Kinafonder och några andra tillväxtmarknader – 2000 var det läkemedelsfonder som gav extremt hög avkastning.

Både globalfonder, Sverigefonder och hedgefonder har i snitt levererat resultat nära noll under 2007. Redan i november stod det klart att detta år skulle bli det sämsta sedan 2002 och juryn valde därför att precis som då ha med kategorierna hedgefonder och korta räntefonder i tävlingen. Intresset för dessa alternativ till aktiefonder har ökat kraftigt och för första gången sedan 2002 är det därför inte enbart aktiefonder som är med. Detta är en styrka med regelverket för ”Årets stjärnförvaltare”, som har lyckats lyfta fram både förvaltare och fondkategorier som varit bra alternativ även efter utmärkelsen (mer om resultaten de första 5 åren i ”Guldstjärnor ger högre avkastning”).

Strålkastar på individerna

Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste 3 till 10 åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket, länk ovan till höger).

Den här gången ger vi utmärkelse i sex fondkategorier. Som vanligt har vi med de mest populära alternativen för att investera på aktiemarknaden med låg risk (globalfonder) och fonder som enbart investerar i svenska aktier (både vanliga Sverigefonder och de som främst investerar i små/medelstora bolag).

Tre gamla favoriter globalt

På prispallen för globalfonder har inträffat något tänkvärt – alla tre vinnare förvaltar fonder som givit medalj minst tre gånger tidigare. Stefan Franzén förvaltar Robur Privatiseringsfond (2002, 2003 och 2004), Mikael Randel förvaltar Carnegie Worldwide (2000, 2005, 2006) och Filip Weintraub förvaltar Skagen Global (2002, 2004, 2005, 2006). Att tre gamla favoriter står på prispallen samtidigt visar styrkan med en utmärkelse som både kräver toppresultat ett enskilt år och bra långsiktiga resultat.

Ändå finns det 191 fonder i kategorin ”Global, mix bolag”, så det är inte brist på konkurrens som förklarar att några få fonder återkommer så ofta. Förklaringen är nog istället att de flesta fondföretag förvaltar sina globala portföljer väldigt försiktigt, med en fördelning mellan länder och branscher som bestäms av ängsliga jämförelser med världsindex och över 100 olika innehav. Därför ger de flesta globalfonder ungefär samma avkastning som världsindex och når aldrig de toppresultat som krävs för att förvaltaren ska utses till stjärnförvaltare.

Medelstora bolag svenska vinnare 2007

I de två kategorierna ”Sverige, stora bolag” och ”Sverige, små/medelstora” hände förra året det ovanliga att aktier i medelstora bolag utvecklades bäst, och eftersom vinnarna måste förvalta fonder som var bland de 10 bästa i sin kategori förra året, så hämtas stjärnförvaltarna i båda kategorierna från en ganska liten grupp som förvaltar med en stil nära gränsen mellan de två kategorierna. Förvaltarna hos HQ, Enter och Robur har dessutom ansvar för fonder som ligger på båda sidorna gränsen.

Stockholmsbörsen har dessutom varit en av de stora förlorarna det senaste halvåret, bland 55 länder som har landindex från MSCI är det bara aktier registrerade i Irland som har utvecklats sämre. Dessförinnan var Sverige en av vinnarna, så för att lyckas nå både toppresultat 2007 och en hög Morningstar Rating (som räknas på 3, 5 och 10 års resultat) krävs att förvaltarna gjorde en omviktning av sina portföljer i mitten av året. Men det var få som lyckades pricka rätt tillfälle.

Tre extrema alternativ

Årets tävling uppmärksammar även tre kategorier som på olika sätt är extrema alternativ till en Sverigefond eller globalfond. Korta räntefonder är det bästa alternativet för aktiva fondsparare som fruktar börsras och vill säkra sina vinster. Här är skillnaderna i resultat små och gemensamt för vinnarna är att de har mycket låga förvaltningsavgifter.

Kinafonder är med för andra året i rad och trots att antalet alternativ som säljs i Sverige har exploderat de senaste två åren, så är det samma förvaltare i topp: Lilian Co. Hennes fond är numera en av de allra populäraste PPM-fonderrna med 3,8 miljarder i marknadsvärde vid årsskiftet som tillhör av 128.000 svenskar. Själv lämnade hon dock Barings i november för att starta en hedgefond, vilket rimligen är ett argument även för fondspararna.

Vinnarna bland hedgefonder skrev jag om redan för en månad sedan (”Oro inför 2008 talar för hedgefonder”, länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar