Svar om Lindmark

Jag har fått ett 30-tal brev med beröm, men inget med generell kritik. Inte heller några exempel på felräkningar eller lögner, skriver Morningstars VD.

George Sallfeldt 2009-02-26 | 13:54
Facebook Twitter LinkedIn

Förra veckan skrev jag om den anonyma kritik av Jonas Lindmark som Fondbranschen publicerat (”Ge mig exempel på Lindmarks lögner”). Sedan dess har ett 30-tal positiva mail inkommit.

Däremot har jag inte fått ett enda mail med generell kritik mot Morningstar eller dess chefredaktör. Inte heller har någon skickat mig några exempel på felräkningar eller lögner.

Detta visar tydligt ett problem med vissa typer av anonyma kommentarer. Idag finns på många stora nyhetssajter funktioner som gör det möjligt för enskilda läsare att kommentera en artikel eller krönika anonymt. I grunden är detta en mycket bra idé men tyvärr består ofta många anonyma kommentarer av ren smutskastning och osakliga påhopp. Detta är särskilt tydligt när någon sakkunnig uttalar sig i ett ämne.

Ta med konkreta exempel

Eftersom dessa kommentarer blivit så vanliga på nätet, verkar det även ha blivit mer accepterat att ta in sådana kommentarer i redaktionell text. Är det OK nuförtiden att helt okritiskt ta in vilka anonyma kommentarer eller påståenden som helst i redaktionell text? Hur ska någon, som i detta exempel, kunna bemöta anonyma och ospecifika påståenden om lögn? Det går inte. Jag tycker därför att när en tidning väljer att publicera sådana saker, så ska de ta med konkreta exempel och om möjligt även ge den som anklagas möjlighet att försvara sig.

Samtidigt är det oerhört viktigt med saklig kritik. Det var den jag efterfrågade via vår hemsida förra veckan men har alltså ännu inte mottagit något. Om någon i framtiden skulle finna sakliga skäl att kritisera oss för lögner, felräkningar eller något annat så tveka inte att höra av er till mig!

Slutligen vill jag ge några exempel ur det 30-tal positiva mail som har inkommit.

• ”George, Jag vill gärna passa på att direkt till Dig uttrycka min belåtenhet med Jonas Lindmark och hans sätt att sköta sina nyhetsbrev till oss fondsparare. Hans råd har över tid visat sig väl avvägda. Han varnade i god tid för den överreaktion som låg i aktiekurserna åren innan dagens kris. Tack vare honom kunde jag disponera om mitt PPM sparande så att det i princip hållits intakt. Hans resonerande framställningar och ofta återkommande varningar för "den sista lilla girigheten" känns idag smått profetisk.”

• ”Jag kommer inte från fondbranschen men är intresserad av och skriver ibland själv om ekonomi, och jag vill passa på att säga att Jonas Lindmarks artiklar hör till (de få) höjdpunkterna inom ekonomijournalistiken. Oavbrutet intressant och ofta överraskande. Honom ska ni ta vara på!”

• ”Bäste VD !! Försvara min M-Star "guru" Jonas Lindmark med näbbar och klor !! JAG behöver honom som motvikt mot den bedrägliga och falska "information" jag matas med hos banker och fondmäklare. Dessutom blir jag mer och mer övertygad (TROTS min snålhet) att Morningstar har blivit värd att betala för !!”

• ”Lindmark skriver mycket bra och sakliga krönikor. Sannolikt de mest vederhäftiga i branschen. Förstår att det retar fondbolagen. Stå på er!”

• ”…jag är väldigt glad för Lindmarks uttalanden och han är mycket försiktig när det gäller att ge råd - en person som skriver anonymt bör man inte ta på allvar - det bottnar i en avundsjuka av att kanske själv inte bli tagen på samma allvar som vi gör när det gäller Lindmark. Hoppas han kan skaka av sig detta snabbt.”

• ”…Hoppas därför inte för mycket på att ni ska få in några exempel på lögner, för jag är (liksom ni) övertygad om att det inte finns några. Gläd er istället åt att inte ens de med ömmast tår kan vara konkreta. Ett utomordentligt betyg! Fortsätt så där.”

• ”Eftersom jag inte gillar att ge mina vänner råd vad gäller konkreta placeringar hänvisar jag dem alltid till Jonas spalt, med hälsningen att femton minuter där är ett bra vaccin mot 30 min hos "rådgivaren" på banken.”

• ”Vill nog istället berömma Jonas för hans insatser, jag har skrivit till honom ett antal gånger och alltid fått pedagogiska svar på mina frågor. Han skall vara kritisk och naturligtvis hänga ut fondförvaltare som är dyra och slarviga. Fondförvaltarna skall inte heller vara nöjda med hans kommentarer och analyser, då hade jag blivit orolig.”

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

George Sallfeldt  CEO Morningstar Sweden 2001-2018

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar