Fler svenska kategorier

59 nya kategorier ökar rättvisan i jämförelser mellan fonder. Mest intressanta för svenska fondsparare är tre nyheter: flexibla blandfonder, svenska realräntefonder och Asienfonder som även placerar i Australien.

Jonas Lindmark 2010-11-16 | 14:35
Facebook Twitter LinkedIn

För att underlätta rättvisa jämförelser och spridning av sparkapitalet på olika typer av tillgångar placerar Morningstar fonderna i kategorier. I takt med att fler fonder med nya inriktningar lanseras skapas behov av fler grupper, så i samband med uppdateringen av Morningstar Rating per 31 oktober skapades 59 nya kategorier, varav några är extra intressanta för svenska fondsparare.


För svenska fondsparare är det i första hand tre nya kategorier som är intressanta. Fonder som fördelar kapitalet mellan aktier och räntebärande tillgångar i svenska kronor har fått en ny kategori som heter ”Blandfond SEK flexibel” för de förvaltare so

m gör ovanligt kraftiga ändringar av andelen aktier. Antalet realräntefonder inriktade på svenska kronor har ökat så att dessa fått en egen kategori kallad ”Ränte, SEK obligationer, reala”. Och den branta uppvärderingen av aktiebörsen i Sidney har ökat behovet att skilja ut de Asienfonder som även investerar i Australien i en egen kategori kallad ”Asien & Australien ex Japan”.


Totalt finns nu 257 kategorier som används för grupperingen av fonder både i Europa och Asien. Av dessa finns 200 just nu med på Morningstar.se medan övriga 57 ännu så länge inte innehåller några fonder som marknadsförs i Sverige.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar