Dåligt år för månadssparare

Hittills i år har ett månadssparande utvecklat sig klart sämre än Stockholmsbörsen.

Jonas Lindmark 2000-08-17 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Generalindex har när detta skrivs stigit 4,5 procent sedan årsskiftet. Men den som i januari började månadsspara den sista varje månad i en Sverigefond har istället förlorat 5 procent av det satsade kapitalet, om fondens värdeutveckling följt Generalindex.

Förklaringen är att Generalindex först steg till som högst plus 27 procent i början på mars, för att sedan falla kraftigt. Därför har månadsspararen gjort merparten av sina insättningar på en betydligt högre nivå än dagens.

Ändå brukar banker och försäkringsbolag ofta propagera för månadssparande, och påstå att det är säkrare och ger högre avkastning. ”Du tjänar både om bö

rsen går upp och om den går ned” brukar det heta, med motiveringen att man får fler fondandelar per månad om fondkurserna faller.

Alltid medelmåttigt

Sanningen är mer komplicerad. För det första ger månadssparande alltid ett ganska medelmåttigt resultat. Genom att köpa vid många tillfällen görs inköpen både när det är billigt och när det är dyrt att investera. Den som istället investerar vid ett enda tillfälle har chansen att köpa precis innan aktiekurserna börjar stiga, men tar förstås samtidigt risken att gå in precis före ett ras.

För det andra tar månadsspararen precis lika stor risk med de pengar som är investerade. Kommer det ett börsras så faller fondandelarna precis lika mycket i värde, även om investeringen gjorts via månadssparande.

För det tredje är det inte bara den som månadssparar som har chansen att köpa billigare om aktiekurserna faller. Den som själv väljer tidpunkt att investera ett engångsbelopp har betydligt större möjlighet att tjäna på en tillfällig nedgång.

Lättare övertala

Skälet till att banker och försäkringsbolag så gärna vill att folk ska månadsspara hos dem är främst att det är lättare att övertala folk att börja spara i små portioner, men efter några år ger det lika stora vinster för fondbolaget som en större engångsinsättning. Dessutom är automatiska överföringar ett effektivt sätt att binda kunderna, eftersom det krävs en aktiv åtgärd för att avbryta sparandet.

Självklart har månadssparandet även fördelar. Den största fördelen är att även människor som inte har något sparkapital och bara kan avvara några hundra kronor per månad ändå kan få professionell hjälp att investera över hela världen. En annan fördel är att många människor gillar att sparandet sker ”omärkligt”, oansenliga belopp försvinner varje månad från lönekontot och efter några år har de bildat ett rejält sparkapital.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar