Köp nya doldisen Extrakt

Alfred Berg verkar inte vilja ha in småsparare i sin nya fond Extrakt. Det är ett bra skäl att köpa.

Jonas Lindmark 2000-08-25 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Alfred Berg startade den 8 juni en Sverigefond som heter Extrakt. Fonden ska bara ha cirka 10 innehav, de aktier som har störst övervikt i Alfred Bergs övriga Sverigefonder plus ytterligare ett par innehav. Det innebär att risken blir betydligt högre än i andra Sverigefonder, men samtidigt kommer avkastningen att bli högre i Extrakt om Alfred Berg lyckas välja rätt aktier.

Extrakt är den hittills mest extrema av en ny typ av fonder som lanserats de senaste åren. Det började med SEB Chans/Risk som startade 1995 och de första åren gav betydligt högre avkastning än SEB:s övriga Sverigefonder. Sedan har SEB startat fler Chans/Risk och B

anco startade förra sommaren Sverige Special. I våras tillkom Europa Aggressiv hos Handelsbanken och Selekta Sverige och Europa hos Nordbanken.

Vill inte sälja

Förvånande nog verkar dock Alfred Berg helst vilja slippa sälja sin ny fond. Något bankgironummer för insättningar finns inte i fondbolagets halvårsrapport och när Fondstar ringer och frågar får vi svaret att Alfred Berg inte vill sälja denna fond om inte kunden först ringer och får ordentlig information om de stora risker som Extrakt kommer att ta. De ansvariga säger dessutom att de helst ser att Fondstar inte skriver om Extrakt.

Samtidigt kan man utan problem investera i någon av Alfred Bergs två Rysslandsfonder. Det är svårt att tro att Extrakt kommer att vara mer riskabel än en Rysslandsfond.

Gynna utvalda kunder

Intrycket blir snarare att Alfred Berg i första hand vill att en liten grupp utvalda kunder ska placera i Extrakt, och att dessa kommer att få specialbehandling av förvaltarna. Så länge Extrakt är liten i förhållande till övriga uppdrag kan Alfred Berg gynna den, till exempel genom att lägga en oproportionerligt stor del av introduktioner i fonden, eller så kallad ”front running” (där den lilla fonden får köpa och sälja först, varefter större fonder och förvaltningsuppdrag följer efter och påverkar aktiekursen så att den lilla fonden gynnas).

Fördelen för förvaltarna på Alfred Berg med detta vore att de sedan kan visa upp Extrakts höga avkastning, för att bevisa hur duktiga de är och därmed locka nya kunder.

Köp Extrakt

Slutsatsen för fondspararen är att Extrakt har god chans att bli en framtida vinnarfond. Fonden tar förstås samma risk att Stockholmsbörsen faller som övriga Sverigefonder. Men att vara förvaltarnas främsta skötebarn är säkert en fördel.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar