Luft kvar i IT-bubblan

En ny marknadskommentar: Ny teknik.

Jonas Lindmark 2001-02-06 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Risken är stor att tillväxten inom IT-sektorn upphör under år 2001. Och i så fall finns det fortfarande luft kvar i IT-bubblan.

Gemensamt för fonderna inom kategorin ”Ny teknik” är att många av dem är nystartade, att de är högriskfonder, att de köper aktier i tillväxtföretag och att de investerar i en större eller mindre del av det som brukar kallas ”Den nya ekonomin”.

Men så mycket annat har de inte gemensamt. Vissa placerar främst i Sverige, andra främst i USA. Risktagandet varierar kraftigt, vissa placerar främst i världsledande jättar som Microsoft och Ericsson, andra placerar främst i sm

å nystartade förhoppningsbolag. De har namn som Internet, IT, Kommunikation, Teknologi, TIME. Och det finns inget allmänt använt jämförelseindex.

Följer Nasdaq

Så det är inte lätt att säga något allmängiltigt om dessa fonder. Jag tycker att det tydligaste som är gemensamt är att deras värdeutveckling starkt samvarierar med den amerikanska teknologibörsen Nasdaq.

Nasdaq Composite Index hade för tre år sedan, mitt under högkonjunkturen, just nått 1700. Därefter blev uppgången allt brantare och Nasdaq nådde en topp på 5048 den 10 mars 2000. Sedan ”sprack IT-bubblan”, index föll till 2291 strax efter nyår och har när detta skrivs återhämtat sig till 2643.

Jag tror att nyckeln till Nasdaqs framtida utveckling är tillväxten i de noterade företagens omsättning och vinster. Om de i snitt fortsätter att växa i samma takt som de senaste tre åren, då kommer nog aktiekurserna att följa med uppåt.

Men den senaste ekonomiska statistiken i USA tyder på att högkonjunkturen där har tagit slut, kanske har en recession just börjat. När olika beslutsfattare ska dra åt svångremmen, så är det nog många som väljer att främst spara in på IT-investeringarna.

Jag tror därför att risken är stor att så många av världen IT-köpare (både konsumenter och företagsledare) nu kommer att vänta med sin köp att IT-tillväxten upphör. Och det räcker troligen att efterfrågan slutar växa, för att priserna ska falla och ge både minskad omsättning och förluster under år 2001 för många Nasdaq-företag. Då finns det fortfarande luft kvar i IT-bubblan.

Sammanfattning:
+ Vissa företag har en mycket ljus framtid
- Aktierna är fortfarande ofta högt värderade
- Risknivån är hög
- En långvarig recession i USA skulle slå hårt

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar