Mycket att förlora – om pessimisterna får rätt

I veckans nummer av Privata Affärer har Morningstars analyschef skrivit om världens börser. Artikeln finns även här:

Jonas Lindmark 2001-02-28 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


De flesta experter påstår att de tror att lågkonjunkturen i USA blir kort. Men om de har fel och pessimisterna har rätt, då finns mycket kvar att förlora på aktiefonder.

De senaste tre månaderna har det kommit allt tydligare tecken på en lågkonjunktur i USA. Efter sju goda år – den längsta högkonjunkturen i mannaminne – faller nu tillväxten i amerikansk ekonomi snabbt. Och USA-börserna styr resten av världens aktiekurser.

Prognosmakarnas främsta huvudbry är nu: Hur långvarig blir nedgången? I USA kallas de tre mest troliga konjunkturkurvorna för V, U och L.

Den populäraste, som opti

misterna tror på, är V-kurvan. Den innebär att konjunkturen nu snabbt faller nedåt men att den ”studsar” uppåt i höst och att högkonjunkturen är tillbaka redan nästa år.

Argumenten för en V-kurva är främst att räntor och inflation är låga och att ”den nya ekonomin” dels har en okuvlig tillväxtkraft, dels har givit börsföretagen nya möjligheter att snabbt ställa om sin produktion och organisation.

Pessimisterna argumenterar antingen för en U-kurva, som innebär en normal lågkonjunktur under ett par år innan tillväxten tar fart igen, eller varnar till och med för en L-kurva, som är det Japan har upplevt de senaste tio åren.

Argumentet för en långvarig lågkonjunktur i USA är främst att högkonjunkturen har varat så länge. Det har rimligen givit en skev fördelning av både människor och kapital. Pessimisterna påstår att det måste ta tid innan justeringen av överdrifterna är klar.

Men bland experterna är optimisterna i klar majoritet, åtminstone om man får tro Merrill Lynch undersökning Global Fund Manager Survey. Även i februari innebär snittprognoserna från de 240 kapitalförvaltare som deltar en återgång till hög tillväxt i USA under år 2002.

Det betyder att det är svårt att tjäna på att vara optimist, för det innebär bara att man tror samma sak som ”marknaden”. Det betyder också att om optimisterna har fel så kommer aktiekurserna att fortsätta nedåt.

Och det vore inte så konstigt eftersom världsindex för aktier, trots en nedgång på 11 procent sedan toppen i början av september, fortfarande har mer än dubblats på fem år (räknat i kronor). Därför finns det fortfarande mycket att förlora på aktieplaceringar om pessimisterna har rätt.

Förutom den mer objektiva diskussionen om vart konjunkturen är på väg finns också ett psykologiskt dilemma: Nästan alla som förvaltar eller säljer fonder tjänar på att folk tror att aktiekurserna kommer att stiga. Därför kommer det alltid att finnas en majoritet som försöker ”prata upp kurserna”.

Ganska länge kan säljarna nog övertyga kunderna om att varje ny kursnedgång är ett ännu bättre köpläge. Men om lågkonjunkturen blir långvarig och börsföretagens vinster stadigt minskar, då förlorar småspararna till slut hoppet. Så gick det i Japan.

JONAS LINDMARK
Morningstar.se

Kommentarer:

USA Allt fler experter tror att USA håller på att ”hårdlanda”. Majoriteten är dock optimister och tror på en V-kurva för konjunkturen, alltså att tillväxten studsar uppåt redan till hösten. De hoppas att lägre räntor och skattesänkningar ska stimulera till ökad konsumtion. Det som talar emot är främst att högkonjunkturen har varit rekordlång, så skevheterna i fördelningen av människor och kapital har hunnit bli stora och borde ta tid att justera.

EUROPA Sunt förnuft har i flera år sagt att Europa borde kunna upprepa det tillväxtmirakel som USA uppvisat under 1990-talet. Men högre skatter, större offentlig sektor och mer oeniga politiker har bromsat de möjligheter som den nya gemensamma marknaden borde kunna ge. Under år 2001 är dock experterna rörande eniga om att Europa kommer att utvecklas bättre. Tillsammans med goda chanser till bra inflöde av sparpengar till aktiemarknaderna talar det för en bättre utveckling än världsindex.

LATINAMERIKA Året har börjat bra för de flesta börser i Latinamerika, vilket inte är så konstigt eftersom högkonjunkturen där precis har börjat. Det som främst har lockat är utsikterna till lägre räntor och chansen att amerikanska investerare flyttar pengar hit.

FJÄRRAN ÖSTERN Alla experter är överens om att en lågkonjunktur i USA kommer att slå hårt mot regionens börsföretag. Men samtidigt har asiatiska aktier redan halkat efter väst alla år under 90-talet utom 1993 och 1999. Aktievärderingarna är alltså redan låga.

JAPAN De särintressen som blockerar politiska förändringar är sega. Utländska experter har i många år pekat på de avregleringar och effektiviseringar som behövs, men nästan inget händer. Och efter tio år av besvikelser är japanerna extremt försiktiga.

RYSSLAND Det kraftigt stigande oljepriset har lyft Moskvabörsen. Men få tror att dagens dollarintäkter kommer att bestå, särskilt inte om USA:s lågkonjunktur blir långvarig. Då kommer de grundläggande problemen i rysk ekonomi åter att blottläggas.

ÖSTEUROPA Många placerare hoppas på en integration med EU, men risken för bakslag är stor. Mycket stort beroende av utländska investerares kapital, vilket slår hårt i nedgångstider. På längre sikt är de positiva argumenten betydligt starkare.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar