Snart drabbas även mjukvarutillverkarna

En ny marknadskommentar: Ny teknik.

Jonas Lindmark 2001-08-01 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


En intressant analys av MSDW:s chefekonom Stephen Roach med titeln ”The Next Leg of the IT Downturn” publicerades i dag. Han påpekar att den preliminära BNP-statistiken för andra kvartalet i USA visar att företagens investeringar i hårdvara (främst datorer och utrustning för telekom) minskat med 31 procent under första halvåret, medan investeringarna i mjukvara (datorprogram) bara minskat 5 procent.

Under perioden 1990-1997 låg relationen mellan antal dollar spenderade på mjukvara och på hårdvara stabilt kvar kring 1,4. Men därefter har den ökat och under andra kvartalet i år är den 2,09. Även tidigare har investeringarna i hårdvara

minskat först, så det verkar troligt att även mjukvarutillverkarna snart kommer att drabbas av kraftigt minskad efterfrågan. Och eftersom mjukvara står för en större del av IT-branschen, så finns risk att denna minskning får större inverkan på IT-fonderna än den minskning av efterfrågan som redan drabbat Ericsson och andra hårdvarutillverkare.

Det är förstås möjligt att de flesta investerare redan har räknat med kraftigt minskad försäljning för Microsoft och andra programföretag. Fast jag tvivlar, med tanke på att deras aktiekurser har klarat sig betydligt bättre hittills i år. Risken är därför stor för en ny stor besvikelse under hösten.

Prispress och minskade intäkter

Under juli har Nasdaq Composite Index pendlat i ett ganska smalt band kring 2000. En rimlig tolkning av de minskade svängningarna är att investerarna nu är mer överens än tidigare om det rätta värdet på IT-aktier.

Men jag tror att IT-branschens första ”recession” kommer att vara längre än de flesta tror. När allt fler IT-företag får överkapacitet ger det prispress och minskade intäkter. Även om efterfrågan åter börjar öka nästa år så kan det därför dröja länge innan intäkterna återhämtar sig. Och då är de förväntningar på tillväxt och vinstmarginaler som dagens aktievärderingar baserar sig på alltför optimistiska.

+ Några företag har en mycket ljus framtid
- Minskad efterfrågan i hela världen
- Troligt att även efterfrågan på mjukvara rasar
- Aktierna är fortfarande ofta högt värderade
- Hög risk för fler negativa överraskningar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar