IT-magin fortfarande kvar

En ny marknadskommentar: Ny teknik.

Jonas Lindmark 2001-08-27 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Det behövs inte mycket för att ge IT-magin ny lyster. Förra veckan hade MSCI:s IT-index halkat ner till ett nytt årslägsta, och hela den återhämtning som började den 5 april i år var utraderad. Men så kom ett pressmeddelande från Cisco, sent på torsdag kväll.

”Vi börjar se tecken på att vår försäljning stabiliseras. Vi kan inte spå framtiden, men vår orderingång de första veckorna av detta kvartal [som började den 1 augusti] är i linje med de förväntningar som vi tidigare nämnt [i rapporten för föregående kvartal]” säger VD John Chambers i slutet på andra stycket (se länk). Tidigare har Cisco givit prognosen att försäljningen trolig

en skulle minska med 5 procent under det nuvarande kvartalet, så ändringen var minimal. Men där fanns ordet ”stabiliseras”. Och på fredagen steg IT-index 4,64 procent.

Visst var Cisco vid årets början det mest värdefulla IT-företaget i världen, motsvarande 8,8 procent av MSCI:s IT-index. Så det är klart att en nyhet som tydligt ökar värdet på Cisco skulle ge ett märkbart lyft i index. Men jag tycker att det är orimligt att nyheten att efterfrågan under tre veckor har upphört att minska anses värd mer än hela förra årets vinst. Dessutom har Cisco det senaste året givit flera helt felaktiga prognoser.

Fortfarande övervärderade

Nej, fredagens lyft visar bara hur orealistiska IT-optimisterna är. En stor mängd negativa nyheterna de senaste tre månaderna har fått IT-index att backa 24 procent, men det räcker med ordet ”stabiliseras” för köparna ska kasta in nya pengar. Denna typ av överreaktion visar att magin hos IT-branschen fortfarande finns kvar och därmed, tycker jag, att IT-aktierna fortfarande är övervärderade.

Enligt en artikel i helgens Financial Times har vinsterna i TMT-sektorn (IT plus media och telekom) i år rasat till samma nivå som år 1985. Men aktiekurserna har bara backat till samma nivå som 1998. Jag tror att de kommer att backa en bit till, för jag tror att IT-branschens första ”recession” kommer att vara längre än de flesta tror. När allt fler IT-företag får överkapacitet ger det prispress och minskade intäkter, så även om efterfrågan åter börjar öka nästa år, kan det därför dröja flera år innan vinsterna återhämtar sig.

+ Några företag har en mycket ljus framtid
– IT-investeringarna minskar i hela världen
– Långvarig lägre efterfrågan på hårdvara
– Mjukvarutillverkarna drabbas nog lika hårt
– Aktierna är fortfarande ofta högt värderade
– Stor risk för fler negativa överraskningar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar