Småbolag fortfarande lägre värderade

En ny marknadskommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2001-11-01 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Under oktober steg Stockholmsbörsen med 6,9 procent, medan världsindex bara steg 1,5 procent. Därmed upprepas mönstret ”två månader sämre, en månad bättre” som gällt sedan i januari. Följdriktigt har svenska aktier även fallit dubbelt så mycket under årets första tio månader.

Orsaken är främst att Ericssons ras har adderats till sämre utsikter för världsekonomin. Men i bakgrunden finns också att svenska aktier var orimligt högt värderade för ett år sedan.

Fast det gäller inte alla aktier, utan främst storbolagen. Därför har Carnegies småbolagsindex de senaste två åren utvecklats mycket bättre än Generalindex och OMX. De sena

ste månaderna har dock småbolagsfonderna fallit minst lika mycket, på grund av den globala recessionen, men småbolagens aktier är fortfarande ofta betydligt lägre värderade.

14% om året i fem år

Konjunkturutvecklingen ser allt dystrare ut, så det tar nog ett år innan Stockholmsbörsen definitivt vänder uppåt, men den som köper i dag tror jag ändå gör en bra affär på fem års sikt. Minus 49 procent sedan toppen för 20 månader sedan betyder att börsen nu måste stiga 14 procent om året i fem år för att nå tillbaka till ”all-time-high” (procent fungerar så). Jag gissar att det tyvärr kommer att ta minst fem år innan vi får ett nytt kursrekord på Stockholmsbörsen, men chansen att Stockholmsbörsen överträffar bankräntan de närmaste fem åren bedömer jag som mycket god.

Frågan om Stockholmsbörsen kommer att slå världsindex är svårare. Svaret beror på den globala ekonomiska tillväxten, eftersom svenska börsföretag är ovanligt konjunkturkänsliga. Men jag tror att svenska småbolag har god chans att slå världsindex, tack vare att deras aktier fortfarande är lägre värderade än storbolagens och tack vare att deras vinst normalt inte påverkas lika negativt om den svenska kronan återhämtar sig.

+ Billiga aktier i ett dollarperspektiv
+ Svag krona gynnar export
– Rekordsvag krona återhämtar sig nog
– Känslig för lägre global tillväxt

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar