Andra kvartalet blir sämre

En ny kommentar: Nordamerika.

Jonas Lindmark 2002-04-30 | 13:22
Facebook Twitter LinkedIn
I fredags kom den första, preliminära, beräkningen av BNP i USA under första kvartalet. Ökningen jämfört med fjärde kvartalet 2001 är imponerande 5,8 procent, men ändå fortsatte aktiebörserna i New York att falla.

Fyra förklaringar

Det kan verka konstigt, särskilt som prognoserna har varit lite lägre. Det finns flera förklaringar till att ökningen på 5,8 procent inte imponerade på ”marknaden”. Den första är att beräkningen är i årstakt och säsongsjusterad. Jämfört med första kvartal år 2001 är ökningen betydligt mer blygsam, bara 1,6 procent, och lågkonjunkturen är i det perspektivet fortfarande kvar.

Den andra

förklaringen är att aktiebörserna är framåtblickande. Den goda nyheten att tillväxten var hög första kvartalet påverkade aktiekurserna positivt redan i början på mars. Men därefter har fredagens nyhet redan varit ”diskonterad” (medräknad i aktiekurserna). Samtidigt kom det under förra veckan många företagsrapporter som var sämre än väntat.

Den tredje förklaringen är att fredagens statistik visar att företagens investeringar under första kvartalet var de lägsta sedan andra kvartalet 1999 och föll med 6 procent (årstakt) jämfört med fjärde kvartalet. Huvudförklaringen till ökningen i BNP är istället att minskningen av företagens lager (vilket sker när produktionen är mindre än försäljningen) under första kvartalet inte var lika stor som tidigare. Men att företagen fortfarande väljer att tillverka mindre än de säljer är inte goda nyheter för ekonomin.

Den fjärde förklaringen är att andra kvartalet, som redan pågått en månad, nästan garanterat kommer att bli betydligt sämre. Huvudorsakerna är att en varm vinter, skatteåterbäring, OS i Salt Lake City och en tidig påsk gav ”engångseffekter” under första kvartalet, som kommer att slå åt andra hållet nu. Dessutom är det osannolikt att en så kraftig förändring i företagens lager sker även andra kvartalet. Slutligen är det ohållbart att den privata konsumtionen ökar snabbare än resten av ekonomin, vilket den gjort hela lågkonjunkturen.

Ingen ”motor”

Både husbyggande och privat konsumtion brukar normalt vara ”motorer” när konjunkturen vänder uppåt, men det senaste året har de istället fortsatt att öka genom hela recessionen. Och företagens lönsamhet är låg, vilket talar mot ökade investeringar. Därmed finns ingen tänkbar ”motor” kvar som kan ge en ihållig snabb tillväxt eller minska arbetslösheten i USA.

+ Världens största och starkaste ekonomi
+ Rekordlåga korta räntor
– ”Motor” saknas för ökad tillväxt
– Färre anställda ger lägre efterfrågan
– Ökad risk för fallande dollar


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar