Idag har jag köpt fler Ericsson

En ny kommentar: Ny teknik.

Jonas Lindmark 2002-08-19 | 15:19
Facebook Twitter LinkedIn

Den senaste månaden har IT-aktier fallit 3 procent, samtidigt som världsindex har stigit lika mycket. Efter häpnadsväckande nedgångar både förra året och i år (totalt sett minus 76 procent på drygt två år för MSCI IT-index i svenska kronor) så vore det rimligt med en revansch. Jag tror det finns två orsaker till att revanschen hittills uteblivit.

Den första orsaken är att börsnedgången under sommaren till stor del beror på att allt fler blivit pessimistiska om konjunkturutvecklingen, och en lång lågkonjunktur missgynnar IT-aktier. Den andra orsaken är att aktiekurser kan falla för mycket, av ungefär samma skäl som de kan stiga för mycket.

Ett bra exempel är svenska Ericsson. Idag är de flesta överens om att det var orimligt positiva förväntningar som gjorde att Ericssonaktien kostade över 100 kronor för två år sedan. På samma sätt tror jag att de flesta om två år kommer att vara överens om att det är orimlig pessimism som gör att aktien idag kostar 5 kronor.

Tre gånger fler

För åtta veckor sedan berättade jag i krönikan ”Igår blev jag aktiespekulant igen” att jag köpt aktier i Ericsson för 8,40 kronor styck (justerat för nyemissionen). Sedan dess har aktiekursen fallit 40 procent och idag har jag köpt tre gånger fler aktier.

Detta sätt att spela ”kvitt eller dubbelt” brukar på aktiemarknaden kallas för att ”snitta ner sig” (i snitt blir anskaffningsvärdet lägre). Om man tror att det till slut kommer en uppgång, så kan man genom att köpa fler aktier totalt sett tjäna pengar även om kursen bara delvis återhämtar sig.

Internetaktier fallit för mycket

Samtidigt vill jag varna för att tro att alla IT-aktier är ”billiga”. Aktier i de största bolagen, som Microsoft och IBM, har bara ungefär halverat sin kurs sedan toppen och kostar fortfarande betydligt mer än för fem år sedan. Men förutom Ericsson så tror jag att till exempel internetaktier nu har fallit för mycket, med tanke på den långsiktiga tillväxt i respektive bransch som verkar rimlig. Därför ökade jag placeringen i SEB Premiefond Internet när jag ändrade mina PPM-portföljer för tre veckor sedan.

+ Några företag har en mycket ljus framtid
+ Nu rimligt värderade aktier
+ God chans till positiva överraskningar
– Första ”recessionen” för IT-branschen pågår


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar