Fortsätter pendla kraftigt

En ny kommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2002-08-29 | 11:01
Facebook Twitter LinkedIn
Under augusti har Stockholmsbörsen fortsatt att röra sig i tvära kast. Men sedan bottennoteringen den 24 juli är ändå trenden uppåtriktad, sedan botten har Generalindex fram till i går kväll stigit 8 procent.

Under några år har ett tydligt mönster varit att amerikanska Nasdaq haft ett avgörande inflytande på svenska aktiekurser. Den senaste månaden har dock Stockholmsbörsen klarat sig betydligt bättre, främst därför att bankaktierna återhämtat sig. Men så länge börserna i New York fortsätter att svänga så kraftigt som de gör, så fortsätter även Sverigefonder att pendla kraftigt i värde.

Nära botten

Affärsvärlde

n Generalindex är nu tillbaka på samma nivå som våren 1997. Under de senaste fem åren har de flesta svenska börsföretag skapat goda vinster och stärkt sina balansräkningar, vilket talar för att deras aktier långsiktigt sett är billigare i dag. Skillnaden är att 1997 var den globala konjunkturen och därmed börsföretagens vinster nära toppen, nu är de nära botten.

Dessutom kan man förstås hävda, med facit i hand, att många börsföretags aktier var högt värderade för fem år sedan. Men i dag är värderingen lägre, enligt senaste numret av tidningen Affärsvärlden handlas Stockholmsbörsen nu till 15 gånger nästa års vinstprognoser. Med hänsyn till de låga räntorna betyder det att börsen är rejält undervärderad (ett rimligt p/e-tal är snarare 20). Därför är jag optimist och tror att årets lägsta nivå på Stockholmsbörsen nu är passerad och att vi nu har ett bra köptillfälle.

+ Billiga aktier efter vårens nedgång
+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
+ Rimlig värdering i ett historiskt perspektiv
– Förlorare vid lång global lågkonjunktur


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar