Dåliga nyheter i Tokyo

En ny kommentar: Japan.

Jonas Lindmark 2002-09-25 | 18:31
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyobörsen nådde ett nytt 16-årslägsta (räknat i yen) 4 september. Men trots att världens övriga börser har fortsatt att rasa har japanska aktier lyckats återhämta sig något. Orsaken är att den japanska yenen under de senaste tre veckorna har fallit 6 procent mot både dollarn och svenska kronan. Räknat i kronor kom därför ett nytt bottenrekord idag.

Men faktum är att fram till den 24 september har Tokyo fallit betydligt mindre än de flesta andra aktiemarknader, både under september och hittills i år. MSCI Japan i dollar har bara backat 7 procent hittills i år, medan MSCI världsindex har rasat 27 procent.

Med tanke på den stora m

ängden dåliga nyheter i Japan kan detta tyckas ologiskt, men i bakgrunden finns en usel utveckling under år 2001 och extremt stor pessimism redan vid början av 2002. Investerarna fruktade en finansiell kollaps vid slutet av räkenskapsåret, den 31 mars. När våren kom utan kraschade banker så drog antagligen många investerare slutsatsen att risken för ytterligare besvikelser var begränsad.

Köpa direkt från bankerna

Nu under september har dock nya dåliga nyheter kommit. Mest illavarslande är den japanska centralbankens besked förra veckan att den kommer att köpa aktieinnehav direkt från krisdrabbade banker, en åtgärd som utomstående experter bedömer som ineffektiv och till och med bisarr (Smithers & Co, se länk). Tätt efter kom fredagens misslyckade auktion av 10-åriga statsobligationer, den första gången någonsin utan tillräckligt många bud.

Ekonomisk statistik pekar dock på en svag återhämtning, efter en botten i början av året, men det räcker inte för att pigga upp aktiemarknaden så länge premiärminister Junichiro Koizumi fortsätter att misslyckas med att genomdriva de reformer han utlovat. Tyvärr verkar de politiska låsningarna och svagheterna i det finansiella systemet vara permanenta.

Dessutom finns risken för en extern chock, till exempel att USA anfaller Irak, vilket skulle störa leveranserna av olja från Mellanöstern till Japan. För att Tokyobörsen ska återhämta sig på allvar behövs en rejäl positiv överraskning, men det är svårt att komma på en sådan som har hyfsad sannolikhet att inträffa.

+ Mörkt 2002 redan ”diskonterat”
– Den tredje recessionen på tio år pågår
– De nödvändiga reformerna verkar inte komma
– Djupt rotad pessimism bland japanerna


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar