Svar till DI

Här är alla mina kommentarer kring och argument för de PPM-fonder som jag föreslår i Dagens Industri i dag.

Jonas Lindmark 2005-04-18 | 16:20
Facebook Twitter LinkedIn
Några läsare har hört av sig och undrar över de PPM-portföljer som jag rekommenderar i dagens nummer av Dagens Industri. Särskilt har frågorna gällt hur jag kan rekommendera så mycket som 70 procent räntefond till någon som har drygt 20 år kvar till pension. Eftersom mina motiveringar och argument för de aktiva portföljerna och de enskilda fonderna helt saknas i DI (länk till höger), publicerar jag här allt det material jag skickade den 5 april som underlag för artikeln:


25-åring, passiv
PPM-nr Fondnamn

lbold"> Andel

140 673 SPP Index Europa 30%
248 161 SPP Index USA 25%
291 906 Didner & Gerge Aktiefond 20%
863 290 First State Emerging Leaders 15%
825 695 Storebrand Japan 10%
De som har 35 år eller mer kvar till pension kommer troligen att tjäna på att placera allt i aktiefonder. Men den extremt långa spartiden gör att låga avgifter blir avgörande, vilket gör att drygt hälften placeras i de billigaste indexfonderna. Didner & Gerge har en imponerande historik och tack vare att denna Sverigefond är så populär kostar den bara 0,4 procent per år hos PPM. När det gäller tillväxtmarknader och Japan bör man dock betala mer för aktiv förvaltning, eftersom dessa börser är så pass irrationella att indexförvaltning ger ett dåligt resultat.


40-åring, passiv
PPM-nr Fondnamn Andel
469 817 Skandia Realränte 50%
140 673 SPP Index Europa 15%
984 187 Skagen Global 15%
291 906 Didner & Gerge Aktiefond 10%
248 161 SPP Index USA 10%
En normal heltidsarbetande har efter nio års insättningar (baserat på inkomsten år 1995 till 2003) byggt upp ett kapital på ungefär 60.000 kronor hos PPM. Det blir gradvis allt viktigare att bevara pensionskapitalet, vilket sker bäst genom att placera hälften i en realräntefond. Resten är främst placerad i fonder med mycket låga årskostnader, eftersom pengarna kommer att stanna många år i samma fond. Kryddan är Skagen Global, vars förvaltare har lyckats extremt bra de senaste fyra åren.


25-åring, aktiv
PPM-nr Fondnamn Andel
614 370 Folksam Penningmarknad 30%
984 187 Skagen Global 20%
825 695 Storebrand Japan 20%
313 155 Carnegie Medical 15%
269 357 AMF Pension Småbolag 15%
Efter de senaste två årens branta återhämtning på världens börser är aktiefonderna åter högt värderade, baserat på optimistiska förväntningar om framtiden. Därför placeras en tredjedel i en kort räntefond, så att den aktive fondspararen kan invänta ett bättre köptillfälle. Men samtidigt är det omöjligt att veta exakt när ökad pessimism ger en svacka i börsutvecklingen nästa gång, så övriga fyra fonder är aktiefonder som jag bedömer kommer att ge en bra avkastning oavsett hur utvecklingen blir för världsindex.


40-åring, aktiv
PPM-nr Fondnamn Andel
614 370 Folksam Penningmarknad 70%
984 187 Skagen Global 10%
313 155 Carnegie Medical 10%
317 404 Morgan S European Value 5%
269 357 AMF Pension Småbolag 5%
Med bara drygt 20 år kvar till pension bör en normal heltidsarbetande balansera två behov: att bevara sparkapitalet och att leta chans till hög avkastning. Efter de senaste två årens branta återhämtning på världens börser och med dagens låga räntor är det bara en kort svensk räntefond som garanterat bevarar kapitalet under nästa börssvacka, då den aktive fondspararen kan passa på att öka andelen aktiefonder. De fyra aktiefonderna har erfarna och bevisat skickliga förvaltare som tillsammans ger en bred riskspridning.


Här är även korta kommentarer om de enskilda fonderna:

Folksam Penningmarknad En kort räntefond är den typ av fond som mest påminner om ett bankkonto. På kort sikt är risken lägsta möjliga, vilket är bra om man vill ha ”likvida medel” för att kunna köpa aktiefonder efter nästa börsras. Folksam tillhör de som erbjuder allra lägst årsavgift, och deras förvaltare har dessutom lyckats bra historiskt.

Storebrand Japan Även efter de senaste två årens återhämtning så är japanska aktier lågt värderade. Den ekonomiska tillväxten tog fart under hösten 2003 och regeringen Koizumi har börjat genomföra viktiga reformer. Tokyobörsen är ineffektiv både när det gäller prissättning och transaktionskostnader, så det gäller att välja en aktiv förvaltare. Storebrand har lyckats mycket bra fyra år i rad.

Skagen Global En globalfond ger bästa möjliga riskspridning och stor frihet till förvaltaren. Filip Weintraub har presterat 5-stjärniga resultat tre år i rad och utsågs i januari 2005 för andra gången till ”Årets stjärnförvaltare” i kategorin globalfonder av Dagens Industri och Morningstar.

Carnegie Medical En gammal favorit, som var med i de första PPM-portföljerna hösten 2000. Sedan dess har den givit högre avkastning än alla andra läkemedelsfonder, vilket visar att förvaltaren Henrik Rhenman fortsätter att hålla högsta klass. Under år 2003 och 2004 har läkemedelsfonderna utvecklats sämst av alla specialiserade fonder, men det har ökat chansen till revansch under 2005.

AMF Pension Småbolag Aktier i svenska småbolag har givit bra avkastning jämfört med världsindex fem år i rad, så värderingen är inte låg längre. Men en nystartad fond hos en av de största investerarna på Stockholmsbörsen – AMF – plus en erfaren förvaltare som tidigare har lyckats mycket bra när han fokuserat på en liten fond – Jens Barnevik – talar för bra resultat.

Morgan Stanley European Value Värdefonder investerar främst i börsbolag som är lågt värderade för att de hör hemma i stabila branscher och/eller har tråkiga framtidsutsikter. De klarade sig bra under börsnedgången från mars 2000 och tre år framåt, men under uppgången 2003 har de inte alls hängt med. Morgan Stanley är en av de största mäklarfirmorna i USA och deras nationalekonomer har lyckats bra med sina prognoser de senaste tre åren.

Skandia Realränte En helt riskfri placering, det geniala med realränteobligationer är att de eliminerar den stora risken med vanliga obligationer, att inflationen stiger kraftigt. Det finns fyra fonder av denna typ hos PPM, men Skandias har funnits längst och är tack vare PPM-rabatten billigast. Även 7:e AP-fonden placerar delvis i realränteobligationer.

SPP Index Europa För en sparare som räknar med att behålla samma fond i många år är det låga avgifter som är viktigast. SPP tar bara 0,2 procent per år, vilket är svårslaget. Europeiska aktier anses allmänt vara lägre värderade än amerikanska, och Europaindex har historiskt haft en jämnare utveckling än andra världsdelar.

Didner & Gerge Aktiefond Det lilla fondbolaget i Uppsala, startat av akademikerna Henrik Didner och Adam Gerge, har lyckats bättre än alla andra Sverigeförvaltare de senaste sju åren. Gradvis har de dessutom sänkt risktagandet i fonden. Mycket talar för att de två kommer att fortsätta sköta sin fond framgångsrikt.

SPP Index USA För en sparare som räknar med att behålla samma fond i många år är det låga avgifter som är viktigast. SPP tar bara 0,2 procent per år, vilket är svårslaget. Amerikanska aktier står för halva världsindex, så att helt utesluta dem ger stor risk att avkastningen avviker från snittet.

First State Emerging Market Leaders ersätter den snarlika fonden First State Global Emerging Markets. Den sistnämnda har stängts för nya insättningar, men är den tillväxtmarknadsfond som har presterat bäst resultat de senaste 5 åren. Nykomlingen sköts av samma team förvaltare, men är inriktad på större börsbolag, vilket gör det lättare för förvaltarna att hantera mer pengar. ”Emerging markets” finns i Asien, Latinamerika och Östeuropa. Riskerna där är högre, men genom att placera långsiktigt i många länder blir sannolikheten för ett bra resultat hög.

Storebrand Japan Även efter de senaste två årens återhämtning så är japanska aktier lågt värderade. Den ekonomiska tillväxten tog fart under hösten 2003 och regeringen Koizumi har börjat genomföra viktiga reformer. Tokyobörsen är ineffektiv både när det gäller prissättning och transaktionskostnader, så det gäller att välja en aktiv förvaltare. Storebrand har lyckats mycket bra fyra år i rad.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar