Köp IT-fonder med öppna ögon

Trots att det gått åtta år sedan toppen våren 2000, så finns intresset för IT-fonderna kvar. Men vilka passar de för? Och vilken är bäst?

Jonas Lindmark 2008-04-09 | 21:50
Facebook Twitter LinkedIn
Under de senaste tio åren är det bara tre (1998, 1999 och 2003) som IT-fonder har överträffat genomsnittet bland aktiefonder. Men den branta uppgången under slutet av 90-talet och det ännu brantare raset därefter skapade starka känslor som bränts fast i minnet hos många svenskar.

Vid årsskiftet innehöll de 17 svenskregistrerade fonderna i Morningstars kategori ”Ny teknik” tillsammans 18 miljarder kronor. Det är mer än någon annan typ av branschfond, trots att resultatet de senaste åtta åren har varit uselt.

Fallande dollarkurs och svag utveckling på börserna i New York är en viktig förklaring till den dåliga utvecklingen de senas

te fyra åren. Men problem i USA är inte en evig trend, så visst kan det komma bättre tider för IT-fonder. Dessutom gör kanske det senaste halvårets nedgång att vissa frestas att satsa nu, med argumentet att IT-aktierna är billigare än på länge.

Varför spara i IT-fonder?

Fast det är ändå värt att ställa frågan vilka typer av fondsparare som har bra anledning att riskera delar av sitt sparande i IT-fonder. Svaret är att det i första hand är spekulanter och anställda i branschen.

Spekulanter är aktiva fondsparare som byter till fonder som de tror kommer att ge bra avkastning den närmaste tiden. IT-fonder ger en intressant möjlighet eftersom de historiskt brukar stiga extra brant när optimismen ökar på aktiemarknaden. Men intresset är krasst och kortsiktigt.

Anställd i branschen har tvärtom ett långsiktigt känslomässigt intresse att få en del av de vinster som IT-företagen skapar åt ägarna. Börsnoterade företag går förstås att köpa aktier i direkt, men många arbetsgivare ger inte den möjligheten och då är fonder med en bred portfölj ett bekvämt alternativ.

Däremot är det tyvärr orimligt att tro att det finns vinnande argument för att en viss bransch långsiktigt kommer att ge ägarna högre avkastning än andra branscher. Om det finns tvärsäkra argument, då satsar kapitalister mer pengar i branschen, vilket ökar konkurrensen och sänker lönsamheten. Denna mekanisk var tydlig under IT-bubblan för åtta år sedan och har orsakat fortsatt hårdare konkurrens därefter. Resultatet är tydligt, trots ökad omsättning i många IT-företag så har lönsamheten för aktieägarna varit dålig.

Vilken är bäst?

Låga avgifter är det enda som på lång sikt någorlunda säkert ger fonder en fördel. Tyvärr är det bara Handelsbanken IT, en indexfond som följer MSCI World IT, som har någorlunda låg avgift, 0,65 procent per år. Inom PPM-systemet finns det dock fler billiga alternativ, eftersom de populära fonderna där ger stor rabatt.

Att försöka hitta en duktig förvaltare är också viktigt, och flera av de svenska IT-fonderna sköts av personer med över 10 års erfarenhet. Skillnaderna i inriktning är dock stora, till exempel placerar vissa enbart på Stockholmsbörsen medan flertalet främst köper USA-aktier, vilket gör det svårare att utvärdera förvaltarnas historiska resultat.

Både för spekulanter och anställda i branschen är det förstås också viktigt att fonden innehåller rätt typ av IT-aktier. Morningstar erbjuder en standardiserad analys av innehaven, som visar till exempel andel USA-aktier, andel småbolag och fördelning mellan mjukvara och hårdvara. Intressant kanske också är att Morningstar för några veckor sedan tog med SEB Internetfond i förslaget på aktiv PPM-portfölj med hög risk.

[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2008-04-09 och publicerades 15 april på Morningstar]

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar