Småbolag förlorare under börsraset

Nackdelen med småbolagsfonder syns tydligt de senaste 3 månaderna. Men de som investerar i Stockholm, i Tokyo och generellt på tillväxtmarknader har bara backat lite mer.

Jonas Lindmark 2018-12-19 | 17:51
Facebook Twitter LinkedIn

Risken att förlora pengar är större om du investerar i småbolagsfonder och andra fonder med en hög andel aktier i små och medelstora börsbolag. Det har återigen bevisats under de senaste tre månaderna börsnedgång.


En granskning av avkastningen i Morningstars olika fondkategorier visar ett enhetligt och tydligt mönster i avkastningen de senaste tre månaderna, som summeras av globalfondernas utveckling: Vanliga globalfonder som säljs i Sverige har i snitt backat 10 procent mellan 18 september och 18 december, medan småbolagsfonder som investerar globalt har rasat 15 procent under samma period.


Samma mönstret finns i alla världsdelar: Vanliga USA-fonder som främst investerar i stora börsbolag har backat 11 procent på tre månader, medan småbolagsfonderna där rasat 18 procent. Vanliga Europafonder minus 12 procent, fonderna i kategorin "Europa, småbolag" 19 procent. Störst är skillnaden bland fonder som enbart investerar på Londonbörsen. Vanliga Storbritannienfonder har backat 11 procent de senaste tre månaderna, småbolagsfonderna dubbelt så mycket.


I vissa kategorier har småbolagsfonderna klarat sig lite mindre dåligt. Bland vanliga Sverigefonder är nedgången i snitt 11 procent de senaste tre månaderna, medan småbolagsfonder som investerar på Stockholmsbörsen har i snitt backat 12 procent. Vanliga Japanfonder har backat 10 procent, småbolagsfonderna 12 procent. De fonder som investerar generellt i aktier noterade på tillväxtmarknader har i snitt bara tappat 4 procent, motsvarande småbolagsfonder 5 procent. Och bland Asienfonderna är skillnaden försumbar.


Tre förklaringar


Det mycket större antalet småbolag borde göra det lättare för småbolagsfonder att minska risktagandet genom att sprida pengarna på många innehav. Men det hjälper bara mot diversifierbar risk (den osäkerhet som gäller enskilda företag, men inte samvarierar med börsutvecklingen). Åtminstone tre förklaringar finns till att småbolagsfonder backar mer när aktiekurserna faller.


För det första har små börsföretag ofta funnits kortare tid och har därför inte hunnit bygga samma finansiella styrka som de största. Högre belåning och lägre andel finansiella placeringar som kan realiseras vid problem gör att sänkt lönsamhet i genomsnitt slår hårdare.


För det andra är det mycket färre investerare som ägnar tid åt att analysera små börsföretag, vilket gör att möjligheten för de som vill sälja sina aktier är sämre, så aktiekursen behöver falla mer för att locka till köp. Omsättningen i småbolagens aktier är normalt lägre helt enkelt för att det inte finns så många aktier noterade, men småbolagens likviditeten minskar extra mycket under börsras.


De senaste tio åren har finansbranschen dessutom lanserat många olika typer investeringsprodukter som försöker åstadkomma högre avkastning genom att ge systematisk exponering (strategisk beta) mot nyckeltal eller andra faktorer som historiskt har samvarierat med högre avkastning. Gemensamt för de flesta av dessa modeller är att de ger en hög exponering mot småbolag, helt enkelt eftersom det finns så många småbolag att välja på. Detta har rimligen tidigare bidragit till att pressa upp värderingen av småbolagsaktier, men gör också att fallhöjden är högre nu när köpintresset minskat (se "Smarta indexfonder ger dyra småbolag", länk ovan till höger).


Xrisk Xsmåbolag

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar