8 frågor i nytt PPM-test

Ny version ger tips om vilken av Morningstars sex PPM-portföljer som passar dig bäst.

Jonas Lindmark 2010-06-22 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

I september 2000 lanserade Morningstar ett PPM-test för att hjälpa svenska folket att hitta rätt bland våra förslag på fondval. Svaren på fem frågor gav en av sex olika fondportföljer. Dessa PPM-portföljer har uppdaterats mer än trettio gånger sedan dess, men frågorna i testet var desamma i nio år.


Vid lanseringen av Morningstars nya sajt i oktober 2009 togs det gamla testet bort för att uppdateras. Sparandet till premiepensionen har växt i takt med att fler insättningar gjorts och börserna stigit, plus att de som omfattas av det nya pensionssystemet har blivit äldre.


Den nya versionen av PPM-testet innehåller som mest

åtta frågor, men yngre människor och de som saknar förmögenhet kommer snabbare fram till ett förslag med fem fonder. Fast i de flesta fall blir förslaget samma portfölj som tidigare. Du kan prova själv att få se vilket förslag du får under Verktyg / PPM-test i huvudmenyn.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar