Bättre faktablad

Nu finns högst/lägst 12 månader och senaste %-utdelning.

Jonas Lindmark 2011-07-07 | 13:27
Facebook Twitter LinkedIn

Idag lanserar Morningstar en uppdatering av fondfaktabladen (Quicktake), med flera tydliga förbättringar. När du klickar på ett fondnamn ser du direkt några av förbättringarna överst på sidan ”Översikt”.


Många aktiva fondsparare följer intresserat andelskursen i sina fonder och nu har vi lagt till en tabell överst i faktabladet som visar högsta och lägsta andelskurs de senaste 12 månaderna. Ett diagram ger ju en ungefärlig bild av var toppar och bottnar ligger, men nu visas de exakt. Notera dock att dessa ”rekord” är i fondens egen valuta – så om fonden inte har andelskurs i svenska kronor och valutakurserna har ändrats, då kan h

ögsta och lägsta värdet ur svensk synvinkel vara annorlunda.


En annan praktiskt användbar nyhet är att vi visar senaste utdelning i fonden, i procent av andelskursen den dag utdelningen avskiljdes. Många fondsparare blir förvånade när andelskursen i en fond de sparar i plötsligt sjunker, men nu är det lättare att direkt se om det är en utdelning från fonden till andelsägarna som är förklaringen (notera att både avkastningar och diagram är beräknade inklusive utdelningar, så där syns inget ”hack” i utvecklingen).


Dessutom har vi flyttat upp en del information till ”Basfakta” som fondsparare ofta brukar vilja se, till exempel fondens startdatum och namnet på ansvarig förvaltare.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar