Filter nu ”default”

Från i dag visas normalt endast de fonder som säljs till småsparare.

Jonas Lindmark 2011-07-07 | 15:52
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar lanserade för ett år sedan ett filter som rensar bort fonder som inte säljs aktivt till svenska småsparare. De flesta användare verkar nöjda med detta, som gör att antalet fondklasser som sorteras och jämförs i sökningen minskar från över 7700 till ungefär 2500.


Då ingår fortfarande alla PPM-fonder och alla utländska fonder som säljs via fondförsäkringar, nätmäklare eller fondtorg. Men fondklasser som marknadsförs enbart mot institutioner eller har väldigt hög minsta insättning sorteras bort. Detta val har funnits i sökningen sedan juni 2010, genom att bocka i rutan ”Endast fonder som säljs till småsparare”.


Vänder på filtret


Nu vänder vi på detta och det normala (”default”) på sajten blir att endast de cirka 2500 fondklasser som faktiskt säljs brett i Sverige visas. Detta alternativ gäller för det tre alternativen "Senaste kurs", "Vanliga fonder" och "PPM" under Fonder i huvudmenyn ovan.


För att se övriga drygt 5200 fondklasser behöver användaren nu aktivt välja ”Visa även fonder som inte är öppna för svenska småsparare” i sökningen. Eller välja sökningen via alternativet Fonder / "Alla fonder" i huvudmenyn ovan.


Syftet är att underlätta för vanliga fondsparare, som ändå i praktiken endast har tillgång till fonder via mellanhänder som erbjuder fondkonton för insättningar i svenska kronor. Övriga utländska fonder kräver att investeraren har en bankdepå för utländska värdepapper, vilket ger extra kostnader både per år och per transaktion.


Den mindre grupp ”proffs” som faktiskt är intresserad av även mer ovanliga utländska fonder kommer förhoppningsvis snart att lära sig att hitta hur de väljer den bredare sökningen. Och framöver kommer den nya filtreringen dessutom troligen att göra att betydligt fler fondklasser som är registrerade för försäljning i Sverige men inte aktivt säljs här kommer att vara tillgängliga genom att välja bort ”småsparar-filtret” på sajten.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar