Lättare sökning

Nu är det lättare att jämföra hedgefonder, indexfonder och andra populära fondtyper.

Jonas Lindmark 2013-04-08 | 19:30
Facebook Twitter LinkedIn

Rättvisa jämförelser av fonder är avgörande för att utvärdera om förvaltare har lyckats bra eller dåligt. Därför placerar Morningstar fonderna i kategorier baserat på deras faktiska innehav, tillsammans med andra som har liknande inriktning. Men i takt med att fondbolagen startar fler udda fonder ökar antalet och totalt finns nu över 270 Morningstar kategorier.


Samtidigt finns andra grupperingar av fonder, som inte baseras på deras innehav utan istället fokuserar på hur fonden förvaltas (hedgefonder, indexfonder och etiska fonder) eller vad fonderna gör för att ge exponering mot sin marknad (fond-i-fond och börshandlade fonder).


Nytt filter


För att underlätta sökningen av fonder på Analys-delen av sajten, har vi nu skapat ett nytt filter kallat ”Bred kategori” där du kan välja mellan 23 alternativ. Där ingår dels ovan nämnda grupperingar, dels grupper av Morningstar kategorier (bland annat Asienfonder, branschfonder, Europafonder, landfonder och tillväxtmarknader).


När du valt ett av dessa 23 alternativ, så ändras nästa filter så att det listar alla Morningstar kategorier som innehåller minst en fond inom den breda kategorin. Till exempel om du väljer ”USA-fonder” så visas alla fonder som främst investerar där, både blandfonder, hedgefonder, räntefonder och aktiefonder. Totalt finns 26 Morningstar kategorier för fonder inriktade på USA.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar