Behåll en del aktiefonder även som pensionär

Jonas Lindmark 2016-12-09 | 10:18
Facebook Twitter LinkedIn

En vanlig fråga är vad som är bäst att göra med fondsparandet vid pensioneringen. Ska risktagandet minskas drastiskt, genom att alla aktiefonder byts till räntefonder? Är det bättre att flytta till ett traditionellt livbolag som ger en stadig utbetalning?


Vad som är bäst är väldigt individuellt, det finns inte ett rätt svar som gäller alla. Därför är det viktigt att försöka få individuell rådgivning med gott om tid att förklara alternativen. Du behöver få detaljerad information, för vad som är lagom risktagande känner du bäst själv.


En bra möjlighet är att se PPM-kontot som en del av ditt totala pensionskapital och använda PPM för att justera risktagandet totalt sett i rätt riktning. Har du låg risk i övrigt sparande, så är det mer OK att fortsätta ta risk inom PPM och tvärtom.


Sedan finns det olika sätt att tänka kring pensionen. Ett perspektiv är att du förhoppningsvis kommer att leva många år som pensionär, så en stor del av sparandet kommer att fortsätta länge än. Till exempel om du går i pension vid 65 och lever till 85, då kommer hälften av sparandet att fortsätta mer än tio år. Det talar för att behålla en del aktiefonder även som pensionär, för att dra nytta av den lite högre förväntade avkastningen från aktiemarknaden.


Ett annat perspektiv är att fokusera på förutsägbarhet och bekvämlighet, vilken ger en önskan att få samma utbetalning av pension varje månad utan påverkan från aktiemarknaden. Detta gör att många väljer att vid pensioneringen flytta sparkapitalet till en traditionell försäkring som ger en förutbestämd utbetalning. Sparandet sker då med lägre risk vilket troligen ger lite lägre avkastning.


En faktor som har stor betydelse för valet är hur stor pension du kommer att få. En hög sammanlagd pension som ger marginaler i ekonomin ger mer utrymme för att fortsätta spara en del i aktiefonder. En låg pension där varje krona spelar roll gör att tryggheten är viktigare.

Läs mer: Lyssna inte på likriktade råd

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar