Varning för räddningsbolag

Jonas Lindmark 2019-01-28 | 16:13
Facebook Twitter LinkedIn

Personer som har råkat ut för ett investeringsbedrägeri riskerar nya bedrägeriförsök, skriver Finansinspektionen (FI) på sin sajt. Ett aktuellt exempel som FI förra veckan varnade för är RAM Solutions Group, som erbjuder sig att hjälpa svenskar att återfå pengar som de förlorat i ett tidigare fall av investeringsbedrägeri, Lexus Group.

En vanlig metod är att bedragarna påstå sig företräda en köpare som är intresserad av den drabbades aktier. Men för att ta del av erbjudandet måste en avgift betalas innan aktierna kan säljas. Avgiften kan enligt FI vara allt från en påhittad skatt, en konverteringsavgift för att omvandla aktier till en annan typ av aktier eller en förvaltningsavgift till räddningsbolaget. Alla som ringer och kallar sig rådgivare eller mäklare har normalt som huvudsyfte att själva tjäna pengar, men bedragarna levererar inte den tjänst eller det värdepapper de utlovat. Betala därför aldrig skatter eller avgifter i förväg.

Läs mer: Finansinspektionen

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar