Låt inte staten handplocka PPM-fonder

Jonas Lindmark 2019-05-06 | 19:07
Facebook Twitter LinkedIn

Att begränsa PPM-systemets fondutbud genom upphandling skulle överföra makt från spararna till ett fåtal gigantiska och i praktiken statligt kontrollerade fonder, skriver Fondbolagens förenings VD Fredrik Nordström på DI Debatt. Politikerna har för bråttom och vill fortsätta med reformer, istället för att utvärdera de förändringar som genomförts.

Radikala ändringar av reglerna har redan genomförts, vilket fått marknadsföring av PPM-fonder via telefon att försvinna och granskning av nya ansökningar från fondbolagen pågår. Fondbolagens Förening anser att de nya reglerna tillsammans med en effektiv tillsyn från Finansinspektionen kommer att leda till ett gott konsumentskydd för alla sparare.

Upphandlade fondtorg ger minskad konkurrens genom att begränsa spararnas valfrihe

t. Redan gjorda fondval överprövas, vilket kan ge valtrötthet. Fondbolagens Förening vädjar därför till riksdagens pensionsgrupp att ta initiativ till en noggrann analys av effekterna av de redan genomförda förändringarna, innan man kastar sig in i eventuella nya reformer av premiepensionen.

Läs mer: Dagens Industri

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar