Så fungerar utdelningar och fonder

Jonas Lindmark 2019-06-12 | 18:57
Facebook Twitter LinkedIn

Aktier ger normalt utdelningar av pengar till ägarna varje år, medan obligationer betalar ränta vilket brukar kallas kupong (förr när värdepapper var tryckta och förvarades i bankfack hade de små kuponger som skulle överlämnas för att få räntan).

Fonder får därför in olika typer av utdelningar, men kan hantera dem på två olika sätt. Det vanligaste i Sverige är att pengarna stannar i fonden och återinvesteras i fler värdepapper, vilket ger högre andelskurs. Men det finns även andelsklasser som ger utdelning varje år, vilket kan vara praktiskt för investerare som behöver inkomster.

För privatpersoner är det en nackdel om fonder ger utdelningar, påpekar Fondmarknaden, om du inte investerar via ett ISK-konto. Bakgrunden är att du normalt måste betala 30 procent kapitalskat

t på fonders utdelningar, precis som på utdelningar från aktier, vilket man slipper med ISK-konto (som istället har en schablonskatt på hela kapitalet varje år). Men med en fondandelsklass som inte betalar utdelning skjuts beskattningen upp tills vinsten realiseras och vid normalt sparande ger reavinstskatt, och uppskovet är en fördel vid långsiktigt sparande eftersom extra avkastning då hinner uppstå på de orealiserade vinsterna.

Läs mer: Fondmarknaden.se

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar