Börsras under 2019 ger köptillfälle

Stora svängningar i aktiekurserna de senaste månaderna visar att många investerare är nervösa. Nästa verkligt dåliga nyhet ger därför ett rejält börsras. Men sparbehovet hos världens åldrande befolkning finns kvar, så ta vara på köptillfället.

Jonas Lindmark 2019-01-24 | 16:20
Facebook Twitter LinkedIn

För drygt ett år sedan gav jag min prognos för 2018 med rubriken ”Knappast 7 bra börsår i rad” (länk ovan till höger). Jag varnade då för att aktiekurserna hade tryckts upp ovanligt högt, att det fanns tydliga bevis att ekonomin i många branscher höll på att försämras, samt att räntehöjningar var på väg och att en effekt borde bli en starkare svensk krona.


2018 gav inte en starkare krona, tvärtom. Och börsnedgången globalt syntes därför knappt här i Sverige, trots att MSCI World Index räknat i USA-dollar backade 9 procent förra året. Men min prognos i rubriken stämde åtminstone.


Problemen kvar


Fast rubriken bevisar förstås ingenting, det är lätt att gissa rätt en enda gång. Poängen med att påminna om artikeln skriven i december 2017 är att alla de problem som jag då varnade för finns kvar. Den branta återhämtningen på världens aktiemarknader nu under januari har gjort att aktiekurserna globalt sett är tillbaka på ungefär samma nivå som då, även om Stockholmsbörsen inte ännu tagit igen hela nedgången.


Det har varit ganska vanligt historiskt att större börsnedgångar inleds med ett halvdåligt år, som 2000 och 2007. Sedan följer en större nedgång andra året, som 2001 och 2008. Därför är det värt att fråga sig: Blir även 2019 ett andra ännu sämre börsår? Svaret är att jag inte vet, men att argumenten verkar väga ojämnt.


Optimismen också kvar


Det mest avgörande är att det egentligen inte inträffade någon riktigt stor negativ nyhet under 2018, som förklarar börsnedgången globalt. Visst ökade en del risker, till exempel sannolikheten att Storbritannien lämnar EU helt utan avtal och risken att handelskriget mellan USA och Kina utvecklas till en bredare konflikt. Men majoriteten på aktiemarknaden verkar fortfarande ha kvar optimismen och tror att de goda tiderna med låg arbetslöshet och ökande konsumtion kommer att fortsätta flera år till, så att börsföretagens vinster kommer att fortsätta stiga.


Samtidigt är aktiemarknaden betydligt mer nervös än för ett år sedan. I december föll de aktiefonder som säljs i Sverige i snitt 7 procent. Hittills under januari har de i snitt återhämtat sig 6 procent. Båda dessa rörelser tycker jag verkar orimligt stora, eftersom det inte inträffat nyheter som fundamentalt sett skulle ha så stor effekt på börsföretagens sammanlagda globala vinster de senaste två månaderna.


Dålig nyhet ger ras


Att spå helåret 2019 är förstås svårt, för läget vid nästa årsskifte om elva månader är till största delen okänt. Och aktiemarknaden reagerar dessutom redan på rykten om kommande förändringar.


Betydligt säkrare är det att nervositeten kommer att hålla i sig, och att svängningarna kommer att fortsätta, vilket gör att världsindex för aktier troligen kommer att befinna minst 10 procent lägre än idag någon gång under de närmaste 18 månaderna, efter att en oväntad dålig nyhet orsakat ett ras. Jag vet inte när den avgörande negativa nyheten kommer, men tydligt är att det krävs väldigt lite för att få stora grupper investerare att trycka på säljknappen, vilket räcker för en ny bottennotering. Den tycker jag i så fall vore ett bra tillfälle för långsiktiga sparare att öka risktagandet.


Motvikten är nämligen stora volymer sparande från världens åldrande befolkning, blivande pensionärer som behöver flytta sin konsumtion in i framtiden och accepterar låg förväntad avkastning för att lyckas (mer om detta i veckans krönika ”Mer pengar ökar ditt behov av sparfilosofi”, länk ovan till höger). Så länge intresset att spara långsiktigt är större än suget att konsumera, hindrar det troligen att börsnedgången blir mycket större.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar