PPM väljer Morningstars hållbarhetsbetyg på fondtorget

I vår får alla sparare på Pensionsmyndighetens fondtorg möjlighet att filtrera och välja PPM-fonder utifrån ett hållbarhetsperspektiv med hjälp av riskmått från Morningstar.

Jonas Lindmark 2019-03-07 | 11:23
Facebook Twitter LinkedIn

Intresset för hållbarhetsfrågor har ökat markant de senaste året, även i finansbranschen. Närmare 1300 miljarder kronor fördelat på 7,5 miljoner sparare finns placerade i fonder via premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM). Att dessa sparare nu får bättre verktyg att placera hållbart kan göra stor skillnad.

 

Två indikatorer skapade av Morningstar läggs till i fondsökningen på PPM-torget: låg CO2-risk och hållbarhetsvärde. Låg koldioxidrisk är ett mått som visar om fondens innehav har förutsättningar att klara av en omställning till ett samhälle med fokus på låga koldioxidutsläpp.

 

Hållbarhetsvärde analyserar fondens innehav och mäter hur väl företagen som en fond har investerat i hanterar ESG-frågor och hur stora riskerna är för ökade problem med hållbarheten i verksamheten, jämfört med andra liknande fonder. Den underliggande analysen på bolagsnivå görs av det nederländska ESG-analysbolaget Sustainalytics.

 

”Morningstars hållbarhetsvärde och låg CO2-risk ger investerare kraftfulla verktyg för att identifiera fonder ur olika hållbarhetsperspektiv. Vi är som oberoende aktör på marknaden mycket glada att kunna hjälpa de svenska pensionsspararna att förenkla sina fondval” säger Steven Smit, Head of Sustainability på Morningstar.


Xhållbarhet Xppm

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar