Ny version av hållbarhetskartorna

Europa är kvar i toppen när Morningstar uppdaterat beräkningen av börsföretagens hållbarhet i 46 länder. Åtta kartor visar hur stor exponering investerare får mot dålig hantering av miljö, medarbetare och ägare.

Jonas Lindmark 2019-04-23 | 0:03
Facebook Twitter LinkedIn

En ny jämförelse av 46 länder runt om i världen visar att börsföretagen i Europa i genomsnitt håller hög kvalitet när det gäller hållbarhet. Sustainalytics analys av över 10.000 börsföretag globalt gäller hur väl de hanterar miljö, medarbetare och socialt ansvar, samt ägarfrågor (på engelska Environmental, Social and Governance – ESG). Dessutom registrerar Sustainalytics olika typer av skandaler och kontroverser som kan skada börsföretagen och sedan 2018 ingår även exponering mot koldioxidutsläpp och CO2-risk.

 

Åtta kartor visar visuellt att börsföretagen i Västeuropa är klart bättre än resten av världen. De nordiska länder och Nederländerna är i topp totalt sett. Danmark är i snitt bäst på att hantera socialt ansvar, Nederländerna har högst betyg inom ägarfrågor och Portugal är etta när det gäller miljö. Schweiz har lägst CO2-risk.

 

Tillväxtmarknader som Kina och Ryssland har låga snittbetyg på de flesta områden. Världens två största aktiemarknad USA och Japan har båda främst problem med att hantera ägarfrågor, skillnaden är att börsföretagen i USA har råkat ut för större andel allvarliga kontroverser, främst därför att stora IT-företag som Amazon, Apple och Microsoft har fått återkommande hård kritik i media.

 

Index täcker 97%

 

Metodiken liknar den som används för att beräkna fondernas hållbarhetsbetyg, där Sustainalytics ESG-betyg på de enskilda börsföretagen kombineras med Morningstars databas med fondernas innehav av olika aktier. Skillnaden är att beräkningarna görs baserat på de börsföretag som ingår i Morningstars 46 aktieindex för enskilda länder runt om i världen. Dessa index täcker tillsammans 97 procent av det globala börsvärdet. I den senaste versionen av Morningstar Sustainability Atlas är beräkningarna baserade på data per 28 februari 2019.

 

Presentationen av denna information visuellt med världskartor lanserades 2016, med namnet Morningstar Sustainability Atlas. Den senaste uppdateringen innehåller åtta hållbarhetskartor som förmedlar olika aspekter av Sustainalytics ESG-analys på global nivå.


Xhållbarhet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar