Allras sex vanligaste försvarsargument

Jonas Lindmark 2020-01-31 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn

Inget av de sex argument som Allras försvarare använt i rättegången och i utspel i media håller, enligt en sammanställning gjord av Småspararguiden:

1. “Det var en bra affär för spararna” - Att en av tio lotter ger vinst motiverar inte extra kostnader vid lottköpet.
2. “Allras värdering var rimlig, det var ingen muta” - En av delägarna i Allra sålde precis innan aktier i bolaget till en värdering som var betydligt lägre.
3. “Vadå, alla gör såhär i finansbranschen” - Pensionsmyndigheten har kollat och ingen annan PPM-fond har ägt liknande finansiella instrument.
4. “Priset på värdepappren var marknadsmässiga” - Påståendet bygger på ett cirkelresonemang, för Oak Capital sålde alla sina strukturerade produkter till överpris.
5. “Det var inte vårt ansvar eftersom fonderna låg hos ett fondhotell” - I värdepappersfondens årsredovisning för 2012 står att fondhotellet har uppdragit förvaltningen åt Allras förvaltningschef.
6. “Oak Capital hade inget att säga till om, de fick provision på 170 miljoner kronor för att banken bestämde det.” - Det finns mailloggar som visar att Oak Capital styrde provisionen.

Artikeln innehåller även en kommentar av åklagare Thomas Hertz kring vad som var mest intressant information som framkom under förhandlingarna i tingsrätten men inte var känt innan. Han pekar ut exempel på att försvararnas sakkunniga faktiskt inte var kunniga inom sitt område.

Källa: Småspararguiden

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar