Stort intresse för aktiefonder under januari

Jonas Lindmark 2020-02-11 | 0:44
Facebook Twitter LinkedIn

Det nya decenniet började med rekordstort intresse för aktiefonder, exklusive PPM gav månaden det största svenska nettosparandet i fonder sedan april 2014. Insättningarna brutto i aktiefonder var 55 miljarder kronor och netto 17 miljarder exklusive PPM. Pengarna gick i första hand till branschfonder (främst IT-fonder), Sverigefonder och globalfonder, alltså de fonder som var vinnare under 2019. Det talar för att spararna till stor del reagerade på informationen i sina årsbesked och satte in mer pengar i förra årets vinnare.

Totalt var nettosparandet som rapporteras till statistiken 18 miljarder kronor, med forsatta inflöden till företagsobligationsfonder och blandfonder, samt uttag ur övriga fondtyper. Stigande aktiekurser under januari bidrog till att den sammanlagda fondförmögenheten per 31 januari ökade till 5159 miljarder, nytt rekord. Av detta är 61 procent investerat i aktiefonder.

Källa: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar