Flera företagsobligationsfonder stänger för uttag

Jonas Lindmark 2020-03-20 | 16:08
Facebook Twitter LinkedIn

Även svenska räntefonder drabbas nu hårt av flykten från risk som följt av pandemin Covid-19. Spiltan, Lannebo och SEB stänger flera företagsobligationsfonder för uttag.

Bakgrunden är att handeln med företagsobligationer till stor del upphört, säljarna hittar ofta inte några köpare, och de affärer som görs sker till fallande priser. När många sparare vill ta ut sina pengar ur företagsobligationsfonderna har deras likvida tillgångar sinat. Tidsbristen blir ett särskilt stort problem för fonder med daglig handel. Branschen diskuterade vid ett möte hos Finansinspektionen igår och Riksbanken har lovat stödköp, men vissa fondbolag har alltså ändå valt att fördröja handeln i sina räntefonder för att kunderna ska bli mer rättvist behandlade. Effekten är att kunder som vill ta ut sin pengar måste vänta.

Källa: Dagens Industri

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar