62% ändrade fondbetyg på räntefonder

Kraschen under mars för svenska företagsobligationer ger drastiska effekt på Morningstar Rating för denna typ av räntefonder. 62 procent har fått ändrade betyg under mars och ett par 5-stjärniga fonder har fått sänkt till 1 stjärna.

Jonas Lindmark 2020-04-13 | 19:27
Facebook Twitter LinkedIn

Under de senaste årens högkonjunktur har risktagande lönat sig och räntefonder som investerat i företagsobligationer med hög risk har fått både högre avkastning och högre fondbetyg. Men brant fallande marknadsvärde under mars för obligationer utgivna av mer osäkra företag har raderat ut hela värdeökningen de föregående 5 åren (se ”Krasch för alla företagsobligationsfonder”), och ändrat de flesta fondbetyg i kategorin ”Ränte – SEK obligationer, företag”.

Störst är effekten på de nio andelsklasser som tidigare hade 5 stjärnor i Morningstar Rating. First Nordisk Högränta och Lannebo High Yield rasar från 5 till 1 stjärna. Coeli Nordic Corp Bond tappar från 5 till 2 stjärnor. Den mycket populära PPM-fonden Spiltan Högräntefond backar från 5 till 3 stjärnor. Enda fonden som behåller högsta betyg är Nordea Institutionella Företagsobligationer.

Nästan lika stor är effekten på de andelsklasser som tidigare hade lägsta betyg, 1 stjärna. Nordea har haft 7 av 9 andelsklasser med lägsta Morningstar Rating i kategorin, men alla utom två får nu högre fondbetyg. Och även bland fonder med 2 respektive 4 stjärnor per 29 februari är det nästan två tredjedelar som får ändrad Rating.

Ändring fondbetyg under mars
Antal andelsklasser Morningstar Rating, februari 2020
i kategori SEK
obligationer företag
1 2 3 4 5
Rating, mars 2020          
5     2 5 2
4 1 1 7 9 2
3 4 12 15 5 2
2 2 8 3 4 1
1 2 1 4 1 2
Summa antal fondklasser 9 22 31 24 9

Tabellen ovan sammanfattar ändringarna av Morningstar under mars. 59 av 95 andelsklasser har fått ändrat fondbetyg och särskilt stor är ändringen som synes bland de som tidigare hade högsta eller lägsta betyg. Majoriteten av de fonder som nu har högsta betyg 5 stjärnor hade tidigare 4 stjärnor, medan de nya 1-stjärniga fonderna kommer från alla fem olika betyg.

Tydligt är att fondbetygen påverkas drastiskt av en så drastisk värdeförändring som under mars, då dessa räntefonder i genomsnitt förlorade hela värdeökningen under de föregående 5 åren. Det är helt logiskt, eftersom Morningstar Rating helt är baserad på en jämförelse av riskjusterad historisk avkastning.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar