Kreml fienden Browder om "psykopat" Putin och det katastrofala Ukrainakriget

Exklusivt: Hermitage Capital Managements VD Bill Browder talar putin, Ryssland och de kommande sex månaderna för Ukraina

Morningstar 2022-04-28 | 14:32
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Förra året berättade Hermitage Capital Managements grundare och VD Bill Browder för delegater på Morningstars investeringskonferens i Chicago en historia om pengar, statligt sponsrat mord och manipulation.

I ett tal beskrev han sin resa från att vara son till en ärkekommunistisk agitator till att vara en professionell investerare och fiende till den ryska staten.

Sju månader senare, och nästan tre månader efter invasionen av Ukraina, talar han med den brittiska redaktören Ollie Smith i vår studio i London (bilden nedan).

I detta omfattande och högtidliga samtal förklarar Browder sin syn på Rysslands strategiska militära misslyckanden, Vladimir Putins sinnesstämning och hans kamp för att avslöja vad han tror är brotten i det mest korrupta landet på jorden.

Under intervjun hävdar Browder att:

  • Putin startade kriget eftersom han var orolig för sitt maktsäte efter att ha bevittnat omvälvningar i Kazakstan och hotet om oroligheter i Vitryssland;
  • Det kan mycket väl bli mycket värre, eftersom Putin har slut på militära alternativ och riktar in sig på civila för att utöva sin vilja mot Ukraina;
  • Korruptionen i den ryska militären urholkade en stridsstyrka som nu ställs mot en förberedd och motiverad fiende.

Här nedan följer en fullständig transkription av intervjun. 

'Total Katastrof'

Ollie Smith: Du kanske känner honom som den amerikanske finansmannen som gjorde Vladimir Putins fiende i början av 2000-talet med investeringar i Gazprom. Bill Browder imponerade på publiken på Morningstars investeringskonferens förra året, och några månader senare är han tillbaka i den brittiska studion för att prata med mig om situationen på plats i Ukraina, Vladimir Putin själv och hans nya bok.

Bill, det ska bli kul att prata med dig. Tack så mycket för att du tar dig tid att komma in. Håller du först och främst med om att den militära situationen i Ukraina har varit en katastrof för Vladimir Putin?

Bill Browder: Total katastrof. Putin trodde att han skulle rulla in, inom två dagar skulle ukrainarna kapitulera, Zelensky skulle fly och att de skulle hissa den ryska flaggan i Kiev. Han hade ingen förväntan på vad han och hans militär hade i beredskap. Ukrainarna har tränat åtta år för detta.

Alla säger att kriget började den 24 februari, men kriget började inte den 24 februari. Kriget startade 2014. 2014 annekterade Ryssland Krim olagligt. Och sedan skickade Ryssland in legosoldater för att slåss i östra Ukraina. Och en av de stora synderna som vi har spelat i väst är att på något sätt lägga den situationen i östra Ukraina i någon konstig liten låda, att vi kallar dem ryskstödda separatister och på något sätt är det inte ett krig. Det är ingen rysk invasion av Ukraina. Det har varit en rysk invasion av Ukraina. Och för ukrainarna har de ägnat de senaste åtta åren åt att snusa när det gäller att bekämpa ryssar. Så de kan ha varit hemska. Deras militär var en katastrof 2014 när de hade stått inför den första ryska invasionen.

OS: Men inte längre.

BB: Nu är de krigströtta hardcore soldater, och de vet hur man slåss, och de kämpar för en mycket bättre sak än ryssarna kämpar för. De kämpar för sitt hem, sin frihet, sina barn medan ryssarna inte ens vet vad de kämpar för.

OS: Okej. Vi kommer till Vladimir Putin om en sekund. Men jag menar, tillskriver du det militära misslyckandet till ett intelligensfel specifikt eller en sorts kult av personlighetsmisslyckande? Vad har gått fel just där?

BB: Det som har gått fel är att Ryssland är det mest korrupta landet i världen. Varje statlig myndighet, varje ministerium, varje avdelning, 80% av pengarna stjäls av den person som ansvarar för den avdelningen. Och det är inte annorlunda för militären som det är för finansministeriet eller bränsle- och energiministeriet. Så du har en situation där det är som en maffiafiefdom och alla pengar stals från militären. Så jag har hört dessa otroliga historier där ryska soldater har gått in i Ukraina med sina stridsvagnar och utan att ens slåss har ukrainarna erbjudit dem 25 000 dollar personligen för tanken, som kostar 2 miljoner dollar, och de tar pengarna.

OS: Nästan som privatiseringen av Ryssland i första hand. Det var ett fynd!

BB: Just. Och varför tar de pengarna? För att soldaterna inte har fått betalt.

OS: Ja.

BB: Och det är de som tjänar de stora pengarna. De små pengarna kommer från att sälja gasen ur tankarnas gastank. Så de får slut på bensin innan de ens tar sig in i Ukraina eller på motorvägen.

OS: Så det pågår en massa mikrokonflikter under militären.

BB: Det funkar bara inte. Det hela fungerar inte. Och så har du ett gäng människor som inte är motiverade, där situationen är helt korrupt, där planen inte kan flyga eftersom de har sålt alla reservdelar på MiGs till den indiska militären som också använder MiGs, som har ett mycket effektivt flygvapen. Så Putin med allt bröstande och storslagenhet har skickat in en helt urholkad militär för att utkämpa ett krig mot människor som är absolut tränade att dö för sitt land, och det har varit en total katastrof.

Ollie and Bill

'Han är en psykopat'

OS: Så när du kommer till ämnet Vladimir Putin kommer du att vara medveten om de rykten som cirkulerar kring hans sinnestillstånd och faktiskt hans fysiska hälsa, känslan av att något kanske har gått fruktansvärt snett för honom personligen. Vad är din förståelse för Vladimir Putin, personen här, hans isolering kanske, hans tankesätt.

BB: Å ena sidan är hans beteende helt annorlunda än hans tidigare beteende. Tidigare hade han alltid en fot i den civiliserade världen, med Gerhard Schröder som sin vän och Silvio Berlusconi, och värd för VM och alla dessa, typ, saker, som går till Davos.

Å andra sidan mördade han, invaderade länder, bombade civila, och han kunde hålla dessa två saker i balans. Det viktigaste som är annorlunda nu är att han tar helt foten ur den civiliserade världen och går helt in i den kriminella världen. Med detta sagt har han alltid haft en historia av att vara en massmördare, en fruktansvärd brottsling och någon där detta inte är oförenligt med hans beteende. Jag menar, hur kom Vladimir Putin till makten?

OS: Via KGB och hans…

BB: Han kom till makten mycket specifikt genom att sätta upp ett antal inhemska terroristincidenter där ett gäng flerbostadshus bombades i Moskva. Och det visade sig att ett av hyreshusen inte blev bombat och de fångade FSB-agenter, hans hemliga polisagenter, som planterade bomben. Vad var syftet med bomberna? Att skylla det på tjetjenerna och att starta ett krig i Tjetjenien så att hans siffror kunde stiga och han kan bli en slags tuff krigspresident. Så den ursprungliga synden under hans presidentskap var en inhemsk terroristattack som dödade hundratals ryssar för att rättfärdiga ett krig för att döda tiotusentals tjetjener.

OS: Och nu är vi här igen.

BB: Exakt. Och så, är det onormalt? Har han förändrats? Har han blivit galen? Nej. Det här är Vladimir Putin från första början.

OS: Tror du att han är sjuk personligen?

Browder: Ja, han var psykiskt sjuk från första början. Han är en psykopat.

OS: Och fysiskt? Tror du att han letar efter någon slags sista hurra innan det oundvikliga slutet?

BB: Nej, jag tror att han har varit en psykiskt sjuk man från första början. Han är en psykopat. Han har ingen förmåga till empati. Hans hjärta skulle inte börja slå snabbare om någon torterades till döds framför honom. Hans närmaste jämförbara är Hannibal Lecter. Den enda skillnaden är att han var kannibal och Putin tycker inte om människokött, men i övrigt samma karaktär. Och det är vad Putin är.

Är han sjukare nu än förut? Nej, han är bara mer rädd nu. Det som motiverade honom att gå in i Ukraina tror jag är rädslan för att något kommer att hända, och att en vedhög skulle antändas och uppsluka honom, och hans administration och han förlorar makten. Jag tror att det var det han var orolig för.

OS: Okej. 

BB: Han såg samma sak hända i januari i Kazakstan. En diktator som hade varit där längre än han blev uppslukad under en helg eftersom de höjde gaspriserna. Och Putin såg det. Han såg Lukasjenko, som gjorde ett val i Vitryssland, nästan förlora makten. Och Putin sa "Jag behöver ett krig" som han började sitt presidentskap med för att behålla makten och det är vad Ukraina handlar om.

OS: Så, bara slutligen om Putin specifikt, finns det någon väg tillbaka hit? Kan han på något sätt sticka tillbaka foten i det civiliserade lägret?

BB: Nej. USA:s president har förklarat honom som slaktare, krigsförbrytare och massmördare.

OS: Så, var slutar det då? Med hans huvud på en pinne eller...?

BB: Det slutar på två sätt. Det finns Kim Jong-un-scenariot där han fortsätter med en pariastat, gör livet värre och värre för den genomsnittliga ryssen och spänner musklerna och skrämmer västvärlden till slutet av sitt naturliga liv. Eller så är alternativet att ukrainarna vinner kriget. Ryssarna tolererar inte en förlorare som president, och de kommer att ta hand om honom. Vi behöver inte göra nåt.

'Min karriär är över'

OS: Så, höga insatser då. Okej. Tja, vi går vidare till ämnet om att tala ut om detta, eftersom du har varit väldigt högljudd historiskt om detta, men du har också uthärdat en hel del betydande personliga kostnader för att göra det. Jag menar, ditt tal till Morningstar Investment Conference förra året vittnade om falska anklagelser och en falsk arresteringsorder från Interpol och att arresteras i Spanien. Du har fått ut din nya bok. Men först och främst vill jag veta vad du anser att den personliga kostnaden är här. Känner du att du medvetet medför en risk för din karriär eller ditt liv när du pratar om Ryssland?

BB: Min karriär är sedan länge förbi. Mitt liv är i fara. Jag har hotats med döden, med kidnappning. Åtta interpols arresteringsorder. Jag har dömts i två ryska fall till 18 år i ett ryskt fångläger i min frånvaro. De har försökt utlämna mig från Storbritannien. De skickade grupper av övervakningsspecialister och utredare för att spåra mina rörelser. Det är ett läskigt liv jag måste leva med.

Men allt har motiverats av mordet på min advokat Sergej Magnitskij 2009. Han avslöjade en massiv korruptionsplan, Putins korruptionsprogram. Han avslöjade det, och han arresterades, torterades och dödades. Och sedan dess var jag inte redo att släppa det, och jag har varit på ett uppdrag att få rättvisa för Sergei. Det ledde till att Magnitskijlagen antogs, som fryser Putins och hans kronronies tillgångar, och det har lett till att han i princip har undertecknat en fatwa för mig, en Putin fatwa, som förföljer mig och försöker förgöra mig.

OS: Så berätta lite mer om boken då. Jag menar, vad är motivationen specifikt?

BB: Det här är min andra bok. Den heter Freezing Order. Min första bok hette Red Notice. Den första boken spårar min karriär och mitt liv fram tills det blev dåligt i Ryssland och sedan efteråt talar den om hur Sergej Magnitskij upptäckte detta brott, avslöjade det, arresterades, torterades och dödades, och det slutar med att Magnitskijlagen antogs.

Min andra bok, den nya boken, handlar om att jaga pengarna, de 230 miljoner dollar som Sergej Magnitskij upptäckte stals från regeringen och ta reda på vart pengarna tog vägen. Och när vi liksom skalade löken och gick igenom den här utredningen, upptäckte vi att alla möjliga tjänstemän fick dessa pengar och Vladimir Putin fick en del av dessa pengar. Och sedan beskriver boken alla olika sätt på vilka Vladimir Putin försökte stoppa mig och alla omkring mig, inklusive att döda fler människor, försöka döda fler människor, arrestera människor, arrestera mig, vilket ledde ända fram till att lägga sig i det amerikanska presidentvalet och försöka få Donald Trump vald.

Vad händer härnäst för Ukraina?

OS: Okej. Slutligen, Bill, tack så mycket för att du kom in. Får jag be om er reflektion över de kommande sex månaderna? Det har gått ungefär sex månader sedan ditt tal på Morningstar Investment Conference. Vad förväntar du dig under det kommande halvåret?

BB: Det första är att jag inte förväntar mig att kriget ska ta slut. Ukrainarna kommer inte att ge upp sitt territorium och Putin kommer inte lägga i backen. Så, vad leder det oss till? Putin är en kille som inte kan acceptera förödmjukelse, och han har blivit förödmjukad. Så, vad gör han? Han eskalerar. Hur eskalerar han? Jag kan inte säga specifikt eftersom jag inte vet, men något mycket värre än vad vi har sett hittills. Han kan inte konfrontera ukrainarna militärt på ett mycket effektivt sätt. Så det enkla är att ge sig på försvarslösa människor, civila. Så jag tror att nästa steg i hans konflikt är en mycket, mycket värre massaker än något vi har sett tidigare.

OS: Så i den meningen kan någon form av kortsiktiga nyheter om strategiska offensiver inom Ukraina bara vara ett holdingmönster för något mycket värre?

BB: Det är min förutsägelse.

OS: Okej. Bill, tack så mycket för din tid idag. För mer information om Ukraina och effekterna på finansmarknaderna, kolla in någon av Morningstars webbplatser över hela världen. Tills nästa gång har jag varit Ollie Smith för Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar