Privatisering: Hur står sig Twitter?

Twitter är det senaste i en rad företag att gå privat, så hur skiljer sig affären från andra och vilka är vinnarna och förlorarna?

Sunniva Kolostyak 2022-05-02 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Privatisation switch

Nyheten om att Teslas vd Elon Musk köpt Twitter har varit svår att undvika de senaste två veckorna.

Efter att ha förvärvat en andel om 9% i det sociala mediebolaget tidigare i våras meddelade Twitter att man ingått ett slutgiltigt avtal som skulle förvärvas av en enhet som är helägd av Musk.

Du kan läsa mer om affären i vår tidigare täckning, men låt oss sammanfatta fakta. Twitter, som för närvarande är noterat under kortnamnet TWTR på Nasdaq, har förvärvats av Musk för 54,20 dollar per aktie i en transaktion värd cirka 44 miljarder dollar. När det är klart kommer Twitter att vara ett privat företag igen.

Enligt PitchBook-data är affären den största sedan Dell köpte datalagringsföretaget EMC 2016. Det avtalet var värt rekordhöga 67 miljarder dollar, och riskkapitalbolaget Silver Lake stod för det kapital som krävdes.

Denna affär involverar dock bara den kontroversielle miljardären. I en PitchBook-artikel förklarar redaktör James Thorne varför det sticker ut. Musks rikedom är grunden för finansieringen här; Han tillhandahåller 21 miljarder dollar i ett aktieåtagande och har säkrat ytterligare 25,5 miljarder dollar tillgängliga genom skuld- och marginallånefinansiering. Det finns inte heller några finansieringsvillkor för att slutföra transaktionen.

Även om detta markerar en milstolpe är det inte första gången Musk uttalar sig offentligt om att privatisera ett företag. År 2018 twittrade han berömdt om att ta Tesla privat till 420 dollar per aktie, vilket värderade bolaget till uppskattningsvis 72 miljarder dollar. Den affären ebbade ut och resulterade i att Musk betalade 20 miljoner dollar till SEC och fick avgå från Teslas styrelse. Thorne skriver att det med facit i hand skulle ha varit en riktigt strålande affär: biltillverkarens börsvärde är nu cirka 1 biljon dollar.

Såna här affärer händer inte bara i USA. I oktober 2021 gick stormarknadskedjan Morrisons privat efter en lång utköpssaga som inkluderade budkrig och otrolig aktievolatilitet. I slutändan värderades affären till 7 miljarder pund. Och i januari avlistades Daily Mail och General Trust (DGMT) officiellt. Det köptes av familjen Rothermere för 871 miljoner pund i början av december (och dess aktier kollapsade över 70% före marknadsutgången).

Här hemma i Sverige har vi också sett prov på detta. I januari i år var exempelvis den sista dagen i en 15 år lång börshistoria för dagligvarubolaget ICA. ICA-handlarnas Förbund och AMF lämnade ett bud på 534 kronor kontant per aktie, vilket gav en värdering om cirka 107,4 miljarder kronor. Budet var en premie om 29% jämfört med stängningskursen den 22 oktober vilket var den sista handelsdagen före marknadsspekulationer om ett potentiellt uppköp.

Under 2019 stod det även klart att klädkedjan Kappahl lämnade Stockholmsbörsen. Investmentbolaget Mellby gård lade ett bud på 20 kronor per aktie, vilket var en premie på 43 procent jämfört med dåvarande aktiekurs.

Varför privatiseras så många bolag då? Som chefredaktör James Gard tidigare har noterat kan utköp vara kontroversiella och leda till förbittring, särskilt när ett lands mest kända företag "snappas upp" av utländska enheter.

Här nedan kommer några av de största för- och nackdelarna med privatisering. 

Fördelarna 

Den mest uppenbara fördelen för aktieägarna är att köpare vanligtvis erbjuder ett pris över bolagets befintliga aktiekurs. Enligt uppgifter från AJ Bell är den genomsnittliga premien som betalas 2020 och 2021 för brittiska aktier 37%, vilket är en anständig avkastning för befintliga aktieägare.

Företag har också ofta lättare att omstrukturera när de är inte längre behöver förhålla sig till många av kraven som följer med att vara ett börsnoterat företag.Tuffa beslut om jobb eller strategi behöver inte läggas till miljontals aktieägare och företaget behöver inte rapportera resultat varje kvartal (eller betala ut utdelning).

Ett företag som kämpar eller misslyckas kan privatiseras för att få rätsida på problemen – vilket vanligtvis innebär en tillförsel av kontanter – innan de säljs tillbaka till investerare. Som vår genomgång om private equity visar, söker företag som tar företag från marknaden efter avkastning precis som alla investerare.

Slutligen, att bli privat är ofta inte enkelriktat, så privata investerare kan ofta få chansen att äga ett företag igen, ofta som en del av en ny och större koncern.

Nackdelarna 

Som privatinvesterare går du miste om företagets framtida tillväxt. 

På samma sätt innebär uppköp färre företag för investerare att välja mellan, vilket innebär mindre valmöjligheter för fonder, pensionssystem och index. Detta har också betydelse för inkomstinvesterare, som förlitar sig på börsbolag för att betala utdelning.

Ur en ESG-synpunkt medför att vara offentlig också en nivå av ansvarsskyldighet som kan förbättra ett företags relation med arbetare och bredare samhällen. Uber, till exempel, var tvungen att uppgradera förarnas villkor när det blev offentligt. 

Det är lätt att få information i realtid om vad börsbolag är värda och vad du skulle få om du sålde dem idag. Men att värdera privata företag är mycket svårare eftersom det inte finns så mycket information om försäljning, vinster och hur produkterna presterar.

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Twitter Inc  

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar