Bästa och sämsta ETF:erna i april- energi i topp

Energi och jordbruksråvaror, såväl som VIX-trackers, letade sig upp i topplistan förra månaden. Kryptovalutor och digitala tillgångar hade det dock tuffare. Ryska aktie-ETF:er är fortfarande stoppade, vad är framtiden för dessa?

Valerio Baselli 2022-05-04 | 8:40
Facebook Twitter LinkedIn

trofé

Enligt Morningstar-data skiljer det sig cirka 70 procentenheter mellan de bästa och sämst presterande europeiska börshandlade produkterna (ETP) i april, med en avkastning för månaden som sträcker sig från 34,3% till -34,9%.

Vi har tittat på de viktigaste trenderna under årets fjärde månad, exklusive inverterade- eller hävstångsprodukter. Dessa instrument, som är rent passiva produkter, återspeglar utvecklingen på marknaderna utan en aktiv förvaltares åsikter (på gott och ont).

 

 

Toppskiktet

Topp 15 ETP:er i april leds av WisdomTree Natural Gas ETC (NGAS), som har kammat hem mer än 34% för månaden. Den europeiska gasmarknaden är kaotisk efter att Moskva beslutade att stoppa leveranserna till Bulgarien och Polen. De europeiska gasmarknaderna reagerade på leveransstoppet med starka premier.

Hur som helst – som påpekat av Morningstars tyska redaktör Antje Schiffer – var Europas gaslagringsanläggningar tommare än vanligt i vinter med tanke på årstiden, även innan den ryska attacken mot Ukraina, och höga priser globalt är orsaken. Saker och ting förvärrades när ryska trupper invaderade Ukraina. Rädsla har styrt marknaden sedan den 24 februari, och två farhågor specifikt: att Europa kommer att lägga till gas till sin lista över sanktioner; eller att Ryssland helt enkelt kommer att stänga av gastillförseln – som nu har skett.

En annan direkt följd av kriget är de stigande priserna på jordbruksprodukter, särskilt sojabönor, som Ryssland är en stor producent av. Sanktioner mot Ryssland spelar en roll i flera skörderegioner, inklusive stora producenter som Argentina, Brasilien och Paraguay, där bristen på diesel påverkar skörden och lastbilstransporterna mellan åkrarna och hamnarna. För bara fem månader sedan förutspådde det amerikanska jordbruksdepartementet fortfarande att globala sojabönsproducenter skulle växa ett överskott på 5 miljoner ton. Nu har denna prognos reviderats till ett underskott på 2 miljoner ton.

Slutligen, bland månadens bästa resultat finns det två produkter som följer VIX-indexet – även kallat "skräckindex" – som spårar S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll Index, ett riktmärke som erbjuder exponering mot den förväntade implicita volatiliteten i S&P 500, och som vanligtvis används av investerare för att mäta marknadsrisk, rädsla och stress.

Bottenskrapet 

ETF:er exponerade för digitala tillgångar, som blockchain eller kryptovalutor, drabbades hårt i april. 21Shares Fantom ETP (AFTM) var den största negativa faktorn inom ETF:s universum och tappade 35%. Denna fond, som lanserades den 16 mars, är utformad för att ge investerare ett sätt att investera i Fantom-tokenet som driver Fantom-blockkedjan, en mycket skalbar blockkedjeplattform för DeFi, dApps och företagsapplikationer.

April var en svår månad för kryptovärlden, med försäljningar brett utspritt inom hela sektorn. Om man bortser från stablecoins, var den token som föll minst i april BNB (Binance coin). Krypton, som används både som BNB Chains inhemska valuta och som ett växlingsmynt på Binance, föll nästan 13% för månaden. På den motsatta sidan av spektrumet i april låg Cardano, som föll med 36% för månaden.

ETF:er exponerade mot e-handel och kinesiskt aktiekapital blev också lidande.

Det bör noteras att ryska aktie-ETF:er är avstängda från handel tills vidare, även om detta beslut inte togs samtidigt av alla europeiska börser. SIX Swiss Exchange i Zürich, till exempel, "fryste" dem den 8 mars, fyra dagar senare än Euronext, Borsa Italiana, Deutsche Boerse och London Stock Exchange.

I väntan på att få reda på ödet för dessa strategier (vi kan till och med se ett scenario där emittenter själva beslutar att sluta erbjuda dem genom en likvidation – är vi i en situation där många institutionella och privata kunder kanske inte längre vill behålla ryska tillgångar, antingen ur ett ESG-perspektiv eller ett sanktionskompatibelt perspektiv), ställer denna bristande synkronisering frågan om större harmonisering av den europeiska ETF-marknaden på bordet igen.

De största ETF:erna 

Månatliga topp- och floppavkastningar sammanfaller ofta med mycket volatila och därför riskabla produkter som borde utgöra en väldigt liten del av din portfölj. Nedan följer en översikt över de största europeiska ETP:erna i termer av förvaltat kapital, vilka kan vara mer lämpliga att överväga bland kärninnehaven i portföljen. Avkastningen i april sträcker sig från 3,8% för iShares Physical Gold ETC (IGLM) ner till iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSP1), Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSD) och iShares Core S&P 500 UCITS ETF (IDUS);alla tappade 3,7% förra månaden.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar