DWS och Greenwashing

Det verkar som en oändlig historia, som nådde ett sorglig klimax den här veckan med en kontorsräd och en vd som gick på studs. Morningstar upprätthåller initialt DWS-fondernas betyg och kommer att fortsätta att övervaka utvecklingen.

Antje Schiffler 2022-06-03 | 11:59
Facebook Twitter LinkedIn

I tisdags genomförde tysk polis en razzia mot Deutsche Banks huvudkontor och kapitalförvaltningsdotterbolaget DWS, på onsdagskvällen kom nyheten att DWS-chefen Asoka Wöhrmann avgår. Det har varit en minst sagt turbulent vecka på DWS.

På tisdagen utredde åklagarmyndigheten i Frankfurt, med medverkan av Bafin, ett ärende som pågått sedan mitten av januari 2022 på grund av misstanke om kapitalinvesteringsbedrägeri. "Proceduren riktar sig till tidigare okända anställda och chefer på DWS", säger senior åklagare Nadja Niesen. Ett 50-tal personer – åklagare, anställda vid BaFin och anställda vid BKA – var inblandade i utredningarna.

Fondbolaget har länge varit misstänkt för att inte ta saker på alltför stort allvar när det kommer till ESG. Visselblåsaren och tidigare hållbarhetschef Desiree Fixler fick bollen i rullning i augusti förra året och avslöjade sig först för US Securities and Exchange Commission och FBI. Enligt Fixler hävdade DWS att miljarder förvaltade tillgångar inkluderar ESG-kriterier – vilket han menar är missvisande, eftersom portföljförvaltarna inte har backat sina ord med handling.

"Efter en granskning fanns det tillräckliga sakliga indikationer på att, till skillnad från vad som står i försäljningsprospekten för DWS-fonder, ESG-faktorer faktiskt bara beaktades i en minoritet av investeringarna, men inte beaktades i ett stort antal av investeringar ("prospektbedrägeri")", sa Niesen. Fallet är ett uppmärksammat exempel på att banker hotas med konsekvenser för greenwashing.

Greenwashing: Vilka DWS-fonder påverkas? 

Det är fortfarande oklart vilka fonder som är inblandade specifikt. Det lämnas inga uppgifter om detta, sade åklagarmyndigheten. DWS lämnade också en motsvarande förfrågan obesvarad.

"Av Fixlers påståenden drar vi slutsatsen att granskningen fokuserar på fonder som företaget tidigare beskrev som 'ESG-integrerade'", säger Morningstar-analytikern Natalia Wolfstetter. Detta är ett begrepp som DWS inte längre använder i sin senaste årsredovisning. Han syftade på fonder där ESG-faktorer analyserades vid sidan av andra finansiellt viktiga faktorer, men inte specifikt betecknades som ESG-fonder.

"Vi tror att ESG-integration har vuxit fram som ett av DWS:s viktigaste strategiska initiativ under de senaste åren och företaget har gjort framsteg på flera fronter, men mer arbete återstår för att överbrygga gapet mellan ambition och verklighet, vilket resulterar i ett Morningstar ESG Commitment Level på Basic", säger analytikern.

Det finns inget särskilt anmärkningsvärt med ESG-implementeringen av företagets ESG-fokuserade fonder som täcks av Morningstar vid denna tidpunkt. Dessa hanteras enligt DWS egna ESG-standarder med uteslutningskriterier baserade på externa ESG-betyg, CO2-betyg och efterlevnadsnormer. Morningstar lämnar därför betygen för de fonder vi täcker - ESG Dynamic Opportunities, DWS Invest ESG Equity Income och DWS Invest ESG Euro Bonds (Short) - oförändrade tills vidare och kommer att fortsätta att övervaka situationen.

Stefan Hoops blir ny DWS-Chef

Seitens der DWS hieß es lapidar, man habe mit den Regulierern und öffentlichen Einrichtungen immer zusammengearbeitet. Die Untersuchungen richten sich demnach an „unbekannte Beschäftigte“ in Verbindung mit Greenwashing-Anschuldigungen.

Eine Konsequenz ziehen die Frankfurter jedoch: Neuer Chef wird zum 10. Juni Stefan Hoops, der bisherige Leiter der Corporate Bank. 

Wöhrmann war ohnehin nicht unumstritten. Da war seine enge Verbindung zu Daniel Wruck, einem Frankfurter Geschäftsmann, in dessen Firmen DWS und Deutsche Bank vor allem auf Drängen Wöhrmanns investierten. Hierzu kommunizierte Wöhrmann teils von einem privaten E-Mail-Konto, ein Compliance-Verstoß. Und er bat Wruck, ihm einen Porsche Panamera zu kaufen, wofür er ihm privat 160.000 Euro überwies. Letzteres brachte den beiden den Verdacht der Geldwäsche ein. 

Die DWS-Aktionäre zeigten sich in jedem Fall alles andere als begeistert von den jüngsten Entwicklungen. 

DWS sa kortfattat att de alltid hade arbetat tillsammans med tillsynsmyndigheter och offentliga institutioner. Utredningarna riktar sig därför till "okända anställda" i samband med greenwashing-anklagelser.

Det Frankfurt-baserade företaget kom dock med en tydlig nyhet: Stefan Hoops, den tidigare chefen för Corporate Bank, blir ny chef den 10 juni och ersätter därmed Asoka Wöhrmann.

Wöhrmann var inte utan kontroverser trots allt. Bland annat tack vare hans nära koppling till Daniel Wruck, en affärsman i Frankfurt i vars företag DWS och Deutsche Bank investerade främst på Wöhrmanns uppmaning. För detta ändamål kommunicerade Wöhrmann delvis från ett privat e-postkonto, ett regelbrott. Och han bad Wruck att köpa en Porsche Panamera till honom, för vilket han skickade honom 160 000 euro privat. Den senare väckte de två misstänkta för penningtvätt.

DWS aktieägare var i alla fall allt annat än entusiastiska över den senaste utvecklingen.

DWS Kurs

Källa: Morningstar

 

Ett bakslag för hela branschen?

Det återstår att se om det finns andra fall som DWS. BNY Mellon Investment Adviser har precis gjort upp med SEC och gått med på att betala 1,5 miljoner dollar i böter. Fallet handlade om "väsentliga felaktigheter och utelämnanden".

Greenwashing är i alla fall ett mycket omdiskuterat problem i branschen – också för att det fortfarande inte finns någon egentlig konsensus om vad ESG är och inte.

Enligt Morningstar-analytiker verkar dock DWS-fallet vara extremt. Det kan dock antas att prospekt nu noggrant granskas igen i andra fövaltningshus.

"Greenwashing är en ESG-branschfråga som behöver utredas, men DWS fall verkar vara extremt. Jag tror inte att denna affär ifrågasätter alla ESG-produkter, men den väcker debatten både offentligt och mellan leverantörer och tillsynsmyndigheter. På lång sikt är detta verkligen ett positivt steg för branschen, säger Niklas Kammer, aktieanalytiker på Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar