Rör inte ETF:er som enbart investerar i enskilda aktier

ETF:er som investerar i enskilda aktier är extremt riskabla investeringar, men intresset för dem har ökat dramatiskt. Morningstar utfärdar denna varning: håll dig borta!

2022-09-09 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

Drowning piggy bank

I år har människor varit mer intresserade av börshandlade fonder (ETF) som investerar i enskilda aktier. Faktum är att globala Google Trends-data visar en kraftig ökning av personer som söker efter dem.

Exhibit 1

Vi tänkte att det skulle vara ett bra tillfälle att prata om produkten, som Morningstars Ben Johnson har kallat "Jack Bogles värsta mardröm manifesterade", och tillägger, "som en genomsnittlig investerare, rör inte dessa saker ens med en pinne."

Vad är Single-Stock ETF:er?

Single-stock ETF: er är produkter som använder derivat för att ge hävstångsavkastning eller omvänd avkastning på enskilda aktier.

Hävstångsbaserade ETF:er använder derivat för att uppnå en daglig mängd hävstång till den enskilda aktien. Till exempel skulle en 2x hävstångsbaserad ETF som spårar Apple AAPL öka med cirka 2 % om Apple ökade 1 % på en enda dag. Denna bruttosoliditet kan variera. Samtidigt innehar inversa ETF:er också derivat och är utformade för att hjälpa en investerare att tjäna pengar när det underliggande jämförelseindexet (eller i det här fallet den enskilda aktien) sjunker.

Redan nu börjar det här verka mer komplicerat än en vanlig ETF , vilket ofta stämmer.

Varför är Single-Stock ETF:er populära just nu?

Single-stock ETF:er har funnits ett tag; faktum är att de första sådana produkterna som använde hävstångseffekt erbjöds i Europa 2018. Nu är dock människor allt mer intresserade av dessa produkter eftersom fler av dem finns tillgängliga för försäljning på den amerikanska marknaden.

"Den främsta katalysatorn för en aktie-ETF:s ökande popularitet var SEC:s godkännande av de första single-stock ETF:erna i USA i juli", säger Bryan Armour, Morningstars chef för passiv strategiforskning för Nordamerika.

Armour tillägger att den förändrade regleringen av ETF:er spelade en stor roll i godkännandet av ETF:er som riktar in sig på enskilda aktier.

"Under 2019 antog SEC ETF-regeln (regel 6c-11 under '40 Act). Genom att göra det gav de också upp sitt utrymme för skönsmässig bedömning över notering av godkännanden av ETF:er som uppfyller vissa kriterier. Enstock-ETF:er skulle inte ha varit kunna komma direkt till marknaden före antagandet av ETF-regeln och de efterföljande generiska noteringsstandarder som fastställts av amerikanska börser", förklarar han.

Är Single-Stock ETF:er riskabla?

Med ett ord: ja. Dessa produkter är extremt riskabla. Det har funnits exempel på omvända ETF:er och belånade ETF:er som stängts efter en enda dags handel. Om du kommer in på en dålig dag kan din investering gå till 0 på en enda handelsdag. Armour listar sex nyckelaspekter av dessa produkter som gör dem mycket mer riskfyllda för privata investerare.

  1. Dessa är kortsiktiga/intradagshandelsverktyg: Hävstångs/invers ETF:er kan avvika avsevärt från deras angivna aktieexponering på lång sikt. Detta gör dem användbara endast som kortsiktiga (det vill säga intradags) handelsverktyg.
  2. Volatilitet är en risk: Volatilitetsutfallet väger tungt på volatila hävstångsbaserade ETF:er på lång sikt. Som mest grundläggande innebär återställning av hävstångseffekten dagligen att ETF:en måste lägga till mer exponering på uppdagar och ta bort exponering efter nedgångsdagar. Detta skapar ett tryck på prestandan när priserna återgår. Till exempel, om en aktie gick från 10 dollar per aktie till 11 dollar en dag, och sedan tillbaka till 10 dollar nästa dag, skulle en investerare i aktien uppleva en tvådagarsavkastning på 0%. En investerare i en 2x hävstångs ETF som spårar samma aktie skulle gå från 10 dollar till 12 dollar första dagen, sedan ner till 9,82 dollar dagen efter, vilket resulterade i en tvådagarsförlust på 1,8 % för investeraren i den hävstångsfinansierade single-stock ETF:en.
  3. Du kan förlora alla dina pengar: Hävstångs/inverserade ETF:er kan sjunka till 0 dollar och stänga med kort varsel på grund av extrema förändringar i den underliggande säkerheten. Att korta VIX var till exempel en populär handel fram till 2018. En dag spetsade VIX över 100 %, vilket fick en omvänd kortsiktig VIX ETN XIV att sjunka med 90 % och emittenten stängde fonden följande dag. En börshandlad sedel på 1,6 miljarder dollar försvann i princip över en natt och tog med sig investerarnas pengar i fallet.
  4. Avgifterna är mycket höga: Dessa produkter kommer med höga avgifter som tär på avkastningen på lång sikt. Ett utmärkt exempel är AXS TSLA Bull Daily ETF, som bara ger 1,1x hävstång till Tesla men tar ut en årlig avgift på 1,15 % för att hålla fonden.
  5. Glöm inte handelskostnader: Handelskostnader kan göra stor skillnad för investerare som aktivt handlar med dessa produkter. Marknadsgaranter kommer sannolikt att erbjuda bud/beställningar utanför aktiens relativa värde för att dra fördel av deras förmåga att snabbt få arbitrage mellan ETF:en och aktien. Detta innebär att en investerare som köper AXS TSLA Bull Daily ETF sannolikt kommer att köpa den till ett sämre pris jämfört med Tesla-aktien.
  6. De låter liknande – och det här kan vara förvirrande: Alla tickers som liknar varandra och deras underliggande aktie kan skapa förvirring för investerare. Var extra noga med att se till att du har rätt ticker när du köper aktier.

Ska du köpa en Single-Stock ETF?

Nej. Som Johnson sa ovan bör en genomsnittlig investerare inte röra dessa produkter med en pinne.

"Single-stock ETF:er är spekulativa handelsverktyg, som används för att få hävstång eller omvänd exponering mot enstaka aktier. Inversa single-stock ETF:er kan tjäna till att komma runt blankningskraven för vissa konton", säger han.

"Den belånade och/eller omvända exponeringen mot den underliggande aktien återställs dagligen, så de är endast avsedda att ge den angivna exponeringen på daglig basis. Dessa produkter bör endast användas under korta perioder, om alls, och långsiktig prestanda kan avvika avsevärt från den underliggande aktien och den angivna exponeringen för fonden. Jag förväntar mig att professionella handlare och marknadsgaranter kommer att vara de enda deltagarna som drar nytta av dessa produkter på lång sikt."

Och han är inte den enda som lyfter ett varningens finger. USA:s SEC-kommissionär Caroline A. Crenshaw utfärdade ett uttalande samma dag som de första aktie-ETF:erna godkändes av SEC, vilket belyste de betydande riskerna som är förknippade med dessa produkter.

Uttalandet säger, delvis, "på grund av egenskaperna hos dessa produkter och deras associerade risker, skulle det sannolikt vara utmanande för professionella investerare att rekommendera en sådan produkt till en icke-professionell investerare samtidigt som han eller hon respekterar hans eller hennes förtroendeförpliktelser eller skyldigheter enligt förordningen."

"Hedgade single-stock ETF:er marknadsförs som fordon som ger upp deltagandet i aktiens uppsida för att skydda nedsidan," tillägger Armour.

"Men fonderna köper helt enkelt en köpspread i den underliggande aktien med 10%-20% av fondens tillgångar och investerar resten i statsskuldväxlar. Investerare måste vara kunniga för att förstå alternativens nuvarande värde och status när de avgör om ETF:en handlas till ett rimligt pris. Detta skapar en catch-22, eftersom kunniga investerare lätt kan replikera denna optionshandel på egen hand utan att betala en avgift på 79 punkter."

Enkelt uttryckt är dessa produkter spekulativa handelsverktyg avsedda för kortsiktig handel - vilket med största sannolikhet inte är du, jag eller den genomsnittliga investeraren. Vi har inte alltid den tid, kunskap eller skicklighet som krävs för att framgångsrikt navigera i dessa produkter, som kommer med komplexa risker och höga kostnader – aldrig en bra kombination.

Kort sagt: håll dig borta.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar