De mest undervärderade aktierna i Sverige

Av de svenska aktier som Morningstars analytiker täcker anses sju vara undervärderade, varav i en finns en potentiell uppsida på 93%

Johanna Englundh 2024-07-10 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

stockholm

Av de drygt 1 790 aktier som bevakas globalt av våra analytiker är 20 svenska. Dessa aktier har fått ett stjärnbetyg utifrån huruvida analytikern anser att aktien är över- eller undervärderad. De som anses undervärderade får ett stjärnbetyg mellan 4 och 5, medan övervärderade aktier får ett 1 eller 2-stjärnigt betyg. 

Mest undervärderade aktierna i Sverige

 

Våra analytiker granskar aktier med hjälp av måttet "pris/verkligt värde", på engelska "Price/Fair Value". Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

När man tittar igenom listan över svenska aktier ser vi att majoriteten har en P/FV under 1. De som har den högstaa P/FV-kvoten är Atlas Copco (1,35), Alfa Laval (1,29) och Epiroc (1,16). Det innebär att dessa aktier är de som anses vara mest övervärderade för tillfället. 

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är faktiskt ett "riskbetyg" för en aktie, och det finns alltid gott om risker när man pratar om aktier.

De aktier som har ett högt Fair Value Uncertainty-betyg är Getinge, Sandvik, SKF, Millicom och Sobi. Swedbank är den enda svenska aktien som får ett osäkerhetsbetyg på "väldigt högt". Den enda aktien som får ett lågt "osäkerhetsbetyg" är Handelsbanken.

 

Nedan är ett fokus på de två aktier med ett femstjärnigt betyg och som därmed anses vara undervärderade enligt Morningstars analytiker. 

Svenska Handelsbanken SHB A

Analytiker: Niklas Kammer, CFA

 

Att Handelsbanken är så undervärderad för tillfället beror enligt Morningstars analytiker Niklas Kammer delvis på bankens betydande exponering mot den svenska fastighetsmarknaden, både gällande bostäder och kommersiella fastigheter.

”Den svenska fastighetsmarknaden anses vara en av de mest uppblåsta i Europa. Vi har nu sett Riksbankens första räntesänkning, vilket bör minska trycket på räntetäckningen, men riskerna är fortfarande förhöjda”, säger han i en kommentar i slutet på juni, samtidigt som han tillägger att Handelsbankens rörelsekostnader har ökat jämfört med jämförbara banker. Med tanke på att Handelsbankens nya VD har satt operativ effektivitet som en av sina fokuspunkter, kom utvecklingen inte heller vid en lämplig tidpunkt för banken, menar han.

Utöver detta kan Handelsbankens affärsmodell skilja sig från konkurrenterna, både positivt och negativt. Han tror att marknaden har svårt att förstå de låga kreditförlusterna som Handelsbanken bokför i förhållande till konkurrenterna och skillnaden i operativ effektivitet skapar dessutom negativ uppmärksamhet kring banken.

”Allt detta sammantaget, och eftersom börsnoterade svenska banker har ganska likartade affärsmixer med begränsad exponering mot trading och investment banking, misstänker vi också att många investerare väljer att undervikta Handelsbanken och få exponering mot den svenska banksektorn via sina konkurrenter”, konstaterar han.

Analytikern tror att Handelsbanken kan tjäna en avkastning på materiellt eget kapital på cirka 11% i genomsnitt. I kombination med en av de sundaste balansräkningarna i någon europeisk bank och en stark utdelning anser Niklas Kammer att Handelsbanken bör handlas närmare sina konkurrenter om vi tittar på jämförande nyckeltal som pris i förhållande till bokfört värde.

Jämfört med tisdagens stängningskurs på 100 kronor finns det en potentiell uppsida på cirka 37% mot Niklas Kammers uppskattning av verkligt värde på 137 kronor.  

Elekta EKTA B

Analytiker: Alex Morozov, CFA

 

Strålterapibolaget Elekta rapporterade ett nedslående resultat i fjärde kvartalsrapporten, som släpptes 5 juni. Enligt Elekta berodde underskottet och den svaga guidningen för det första halvåret på utmanande marknadsförhållanden och tuffa jämförelser, ett argument som Alex Morozov tyckte var ansträngt eftersom de flesta av dessa förhållanden redan rådde under föregående kvartal.

“Underskottet i förhållande till vår prognos kompenseras till stor del av kassaflöden som realiserats sedan vår senaste uppdatering av modellen. Vi ser aktien som undervärderad, men besvikelsen minskar vårt förtroende”, skrev Alex Morozov, Morningstars chef för aktieanalys i Europa, efter rapporten.

Sett till tisdagens stängningskurs på 65.60 kronor finns det en uppsida på drygt 93% jämfört med Morozows uppskattning av verkligt värde på 127 kronor.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B67,90 SEK1,80Rating
Getinge AB Class B191,40 SEK1,48Rating
Hennes & Mauritz AB Class B174,30 SEK2,38Rating
Millicom International Cellular SA SEDR258,80 SEK0,86Rating
Swedish Orphan Biovitrum AB285,00 SEK2,00Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A103,25 SEK0,24Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B70,88 SEK4,36Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar