Varför reagerade börserna så negativt på USA:s jobbrapport?

Federal Reserve förväntas fortsätta att höja räntenivån, trots en blygsam nedgång på den amerikanska arbetsmarknaden

Lauren Solberg 2022-10-11 | 9:14 Preston Caldwell
Facebook Twitter LinkedIn

US flag in Wall Street

Den senaste jobbrapporten från USA visade att lönetillväxten har avtagit, men inte tillräckligt för att avskräcka Federal Reserve från åtminstone en mer aggressiv räntehöjning. Septemberjobbrapporten från Bureau of Labor Statistics visade att den totala sysselsättningen utanför jordbruket ökade med 263 000, en avmattning från ökningen på 315 000 som rapporterades i augusti, fortfarande ett hälsosamt antal som var ungefär i linje med ekonomernas uppskattningar. Septembers siffror var den svagaste sedan april 2021, men fortfarande stark i jämförelse med genomsnittet före pandemin.

Chart of US non-farm payrolls

"Rapporten tippar inte vågen för Fed på ett eller annat sätt", säger Morningstars chefsekonom Preston Caldwell. Siffrorna överensstämmer med en gradvis, men inte snabb, avkylning av arbetsmarknaden.

Medan sysselsättningstillväxten förblir stabilt positiv, säger Caldwell, är löneökningen i en takt som sannolikt kommer att leda till fallande kärninflation inom en snar framtid.

"Feds ögon förblir klistrade på inflationsdata", säger Caldwell. Septembers rapport för konsumentprisindex kommer att släppas under den kommande veckan.

Löneanställning utanför jordbruket har upprätthållit en stadig tillväxttakt på cirka 0,25% sedan maj 2022, med hjälp av ett tremånaders glidande medelvärde, som jämnar ut volatiliteten från månad till månad. Det är långsammare än den takt som setts under tidigare månader och under hela 2021.

Arbetslösheten sjönk till sin nivå före pandemin på 3,5% i september, efter att ha hoppat till 3,7% i augusti. Under större delen av året har arbetslösheten legat strax över nivån före pandemin. Antalet arbetslösa minskade till 5,8 miljoner i september.

Även om sysselsättningsgraden tickade tillbaka till sin pre-pandeminivå i september, "förväntar vi oss fortfarande att jobbtillväxten avtar markant under det kommande året", säger Caldwell.

Hittills, säger han, "Vi har sett få uppsägningar i byggsektorn trots kraftigt avtagande bostadsbyggande. Under de senaste tre månaderna har jobben inom byggbranschen ökat med 51 000, trots att antalet nya bostäder har minskat med cirka 12% från toppen i april och förväntas falla ytterligare under de kommande månaderna.

US unemployment rate chart

Hotellbranschen ökade med 83 000 jobb i september, vilket förde sysselsättningen i sektorn under sin nivå före pandemisk februari 2020 med 1,1 miljoner, eller 6,7%. Caldwell noterar att den snabba anställningstakten inom restauranger och andra fritidstjänster sannolikt kommer att börja avta, med tanke på att återgången till det normala för konsumenterna nu mestadels har spelat ut.

Under de senaste tre månaderna har utbildning och hälsovård varit de största drivkrafterna för jobbtillväxt. I rapporten om arbetstillfällen i september sa Labour Department att sysselsättningen inom sjukvården ökade med 60 000 och har återgått till nivån i februari 2020.

Parallellt med månadens ökning av anställningar tickade löneökningen uppåt i september: den genomsnittliga timlönen för alla anställda på privata lönelistor utanför jordbruket steg med 0,3% till 32,46 USD, en ökning med 5,0% från fjolårets nivåer. I tremånadersgenomsnitt (på årsbasis) var löneökningen 4,4% till slutet av september, en minskning från en topp på 5,3% i juli.

"Det är för tidigt att säga om detta är en nedåtgående trend", säger Caldwell. Lönetillväxten går nu i en takt som överensstämmer med en årlig inflation på cirka 3%, mycket närmare det normala än inflationstakten som rådde under det senaste året (konsumentprisindex steg 8,2% på årsbasis i augusti). Med andra utbudsstörningar som avtar, återstår bara strama arbetsmarknader och följande höga löneökningar som en drivkraft som är tillräckligt kraftfull för att hålla inflationen hög.

Data från den relaterade rapporten om lediga jobb och arbetsomsättning visade en kraftig nedgång i antalet lediga jobb i augusti. "Detta är positiva nyheter för kampen mot inflationen", säger Caldwell. Antalet lediga jobb, som har nått rekordnivåer under det senaste året, är en signal om efterfrågan på arbetskraft. "Överdriven efterfrågan på arbetskraft kan leda till överdriven löneökning och därmed inflation", säger Caldwell. "Om Fed kan minska antalet lediga jobb utan att också stimulera till massuppsägningar och en stor ökning av arbetslösheten, ökar det sannolikheten för en mjuk landning för ekonomin."

Fed kommer fortsätta höja räntan

Jobbrapporten i september hade liten inverkan på förväntningarna på Fed:s nästa drag. På obligationsmarknaden visar terminspriserna att investerare fortfarande förväntar sig att Fed kommer att höja målräntan för federal-funds räntan med 0,75 procentenheter vid sitt politiska möte i november. Det skulle ta räntemålet till 3,75% till 4,00%, vilket är en dramatisk ökning från början av året, då räntan i princip var noll. Till decembermötet ser marknaden en 70-procentig chans för ytterligare 0,50 procentenheters ökning.

Men oddsen för ytterligare 0,75 procentenheter ökade den månaden; den andelen mer än fördubblades till 16% från 7% innan jobbrapporten släpptes. Förra månaden kommunicerade Fed fortsättningen av sin aggressiva kamp mot inflationen genom att höja den effektiva räntan med 0,75 procentenheter och signalerade att mer skulle komma under resten av året. "Inför den pågående höga inflationen, skulle bara kraftiga jobbförluster få Fed att dra i bromsen för räntehöjningar", säger Caldwell. Å andra sidan, tillägger han, innebär måttlig löneökning att arbetsmarknadsdata ensam inte stöder aggressiv åtstramning.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Lauren Solberg  är datajournalist för Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar