Rapportsäsongen är igång på allvar

Det har blivit dags för bolagen att bekänna färg och släppa in oss investerare på djupet, rapportsäsongen är här återigen och det finns en hel del att tänka på. 

Johanna Englundh 2022-10-17 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn

nasdaq

Det är fortsatt volatiltbörserna runt om i världen, och investerare försöker få rätsida på hur centralbankerna kommer agera för att få styr på den rusande inflationen. Hittills är detta dock inte något som gått att skönja i någon större utsträckning i bolagens tidigare rapporter under året. Under året har makrodata haft ett järngrepp om börsen, där investerare kastats mellan hopp och förtvivlan. Det ska bli spännande att se om bolagsrapporterna lyckas fånga investernas intresse.

Kommer vi få se minskad efterfråga och minskade orderingångar eller inte? Det finns en stor oro inför rapporterna från kanske framför allt konsumentbolag, medan bolag med en stor dollarexponering å andra sidan förväntas ha fått ett rejält stöd. Samtidigt väntas inte ränteuppgången bita på allvar förrän 2023, vilket lämnar utrymme för att bolagen kan lämna stabila siffror för det gångna kvartalet. 

Framförallt blir det intressant att se hur tongångarna i vd-orden går kring framtidsutsikterna och efterfrågan. Inflationen och arbetsmarknaden är tongivande för hur centralbankerna kommer agera framöver. 

I Sverige väntas ett antal storbolag komma med rapporter under veckan som kommer. Redan idag kommer verkstadsjätten Sandvik med sin kvartalsrapport, senare i veckan väntas bland andra Atlas Copco, Handelbanken, ABB, Boliden, Castellum, Fabege, Ericsson, Tele2, Volvo, Autoliv, Telia och Stora Enso. 

Analytikernas tankar

Morningstars analytiker täcker totalt 19 svenska aktier, och flera av dessa släpper rapporter denna vecka. Vi tar oss en titt på vad analytikerna tycker om de svenska storbolagen. 

Sandvik 

Price/fair value: 0.81
Morningstar Uncertainty Rating: High
Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
Sector: Specialty Industrial Machinery

Morningstars analytiker Matthew Donen ser Sandviks aktie som undervärderad och anser att ett rimligt aktiepris bör vara 193 kronor per aktie, innan rapportsläppet på måndagsförmiddagen handlades aktien till 156,60 kronor per aktie. I samband med rapporten, som kom in bättre än väntat, steg aktien drygt 2%.

”Vi levererade ytterligare ett starkt tillväxtkvartal, och trots de storskaliga obalanserna i makroekonomin fortsatte vi att se en god efterfrågan i våra verksamheter. Ett flertal förvärv slutfördes föregående år, varav alla stärker vårt erbjudande och vår ställning, och dessa tillskott har också bidragit till den stabila tillväxten på översta raden”, skrev vd Stefan Widing i rapporten.

"Den korta efterfrågan på Sandviks verktyg och gruvutrustning utsätter koncernen för cykliska svängningar i industriell tillverkning och råvarupriser. En kombination av avyttringar och omstrukturering har framgångsrikt skapat en mer motståndskraftig och lönsam verksamhet. Distributionen av materialteknologisegmentet till aktieägarna under andra halvåret 2022 kommer att minska cyklikaliteten ytterligare på grund av segmentets stora koncentration till energiproducerande kunder", resonerade Matthew Donan i en rapport tidigare i år och påpekar samtidigt att han tror Sandviks gruvutrustningsservicekapacitet, särskilt kring batterirenovering, är sämre än Epirocs. 

Atlas Copco

Price/fair value: 0.97
Morningstar Uncertainty Rating: Low
Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
Sector: Specialty Industrial Machinery

Atlas Copco ses av Morningstars analytiker Denise Molina som rättvist värderad kring nuvarande aktiekurs på 105 kronor per aktie. 

"Atlas Copco har en smal vallgrav skapad av höga byteskostnader och de immateriella tillgångarna hos ett högkvalitativt varumärke med innovativa produkter. Dess avkastning på investerat kapital ligger konsekvent i mitten av 20-talet, långt över sin kapitalkostnad, och företaget har lyckats hålla sig bekvämt över sin kapitalkostnad även vid låga punkter i cykeln", konstaterar Molina i en analys tidigare i år. 

Handelsbanken 

Price/fair value: 0.81
Morningstar Uncertainty Rating: Low
Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
Sector: Bank

Niklas Kammer, aktieanalytiker som täcker Handelsbanken, anser att aktien är undervärderad och att ett rimligt aktiepris bör vara 115 kronor per aktie. Det skulle innebära att aktien är drygt 20% undervärderad jämfört med nivån den handlas till på måndagsförmiddagen. 

"Vi anser att Handelsbanken är en av de bäst drivna bankerna i Europa. Även om vi erkänner att de har varit sena med det digitala spelet i förhållande till sektorkollegor och att dess affärsmodell inte lämpar sig för ett centraliserat effektivitetsutbyte, tror vi att oron för att Handelsbanken har sett sina bästa dagar är överdrivna", skrev Niklas Kammer i en analys 4 oktober. 

Tele2

Price/fair value: 0.79
Morningstar Uncertainty Rating: Medium
Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
Sector: Telecom Services

Tele2 är ännu en aktie som Morningstars analytiker ser som undervärderad, här anses ett rimligt aktipris vara 115 kronor per aktie. 

"Tele2 är kostnadsmedvetna, vilket är välbehövligt i den konkurrensutsatta telekombranschen. Detta bör hjälpa till att kompensera för eventuella topplinjetryck. Tele2:s förvärv av Com Hem gör det möjligt för företaget att bli en helt konvergerad operatör i Sverige, vilket borde göra det möjligt att vinna över kunder. I den negativa vågskålen kan investeringar i 5G-teknik och spektrum kommer att öka kapitalutgifterna och dränera företagets kassaflöden, vilket kan minska avkastningen på investerat kapital", resonerade Javier Correonero, aktieanalytiker på Morningstar den 1 september. 

Ericsson

Price/fair value: 0.66
Morningstar Uncertainty Rating: Medium
Morningstar Economic Moat Rating: Stabil
Sector: Communication Equipment

Ericsson anses undervärderad med 34% enligt Morningstars analytiker William Kerwin som tycker ledningen gör kloka strategiska ansträngningar och prisar deras  försiktiga syn efter att ha sänkt kostnaden för varor och rörelsekostnader samtidigt som de åtagit sig att avsluta eller omförhandla ogynnsamma kontrakt.  Priserosion kan dock uppstå när aggressiva konkurrenter som Huawei, ZTE och Samsung tävlar om CSP-kontrakt. Ericssons marginalexpansionsambitioner kan motverkas i en stridbar prissättningsmiljö.

"Vi tror att ledningsgruppen har fokuserat företaget på rätt sätt på att stärka nätverksinnovation samtidigt som de har förbättrat den operativa effektiviteten.Vi förväntar oss dock att Ericssons omstrukturering och strategiska ansträngningar, i kombination med 5G-efterfrågan, skapar omsättnings- och rörelsemarginalexpansion. Vi tror att Ericssons ansträngningar inom mjukvarudefinierade nätverk kommer att vara fruktbara när mjukvara blir viktig i en 5G-värld."

Telia

Price/fair value: 0.81
Morningstar Uncertainty Rating: Medium
Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
Sector: Telecom Services

En rimligt aktiekurs för Telia är 40 kronor per aktie, anser Javier Correonero, aktieanalytiker på Morningstar. Det innebär att aktien handlas till en rabatt på omkring 20% för tillfället. 

"Telia är den etablerade telekomoperatören i Sverige. Man har också en stark position i Norge efter att ha förvärvat fasta tillgångar under 2018. De baltiska marknaderna är en tillväxtmotor tack vare potential för prishöjningar och försäljning av mer-för-mer produktplaner", skriver Correonero 21 september. Analytikern är dock måttligt imponerad av Telias förvärv av Bonnier Broadcasting i Sverige.

"Förvärvet  av Bonnier Broadcasting i Sverige är en mindre beprövad strategi som kommer med betydande kostnadsbörda. Enligt vår åsikt bör telekomföretag följa aggregatormodellen genom att samarbeta med mediaspelare snarare än att förvärva dem. Vi förväntar oss att Telia kommer att generera ett solidt kassaflöde från sin kärnverksamhet, men man tar tag i områden i jakt på tillväxt som kan vara värdeförstörande."

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Atlas Corp  
Sandvik AB337,79 MXN-2,66
Sandvik AB232,20 SEK-0,60Rating
Svenska Handelsbanken AB B122,80 SEK0,00
Svenska Handelsbanken AB B157,40 SEK0,77
Tele2 AB A92,00 SEK0,00
Tele2 AB Class B86,99 SEK0,00
Telefonaktiebolaget L M Ericsson ADR Class B5,50 USD0,36Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B5,42 USD-0,46
Telia Company AB24,32 SEK-0,90Rating
Telia Company AB2,60 USD-3,17

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar