10 undervärderade europeiska kvalitetsaktier för 4kv

Kampen på globala aktiemarknaders innebär ett överflöd av möjligheter för investerare, och särskilt i Europa. Här är våra analytikers bästa idéer, och ett svenskt bolag finns med i listan. 

Valerio Baselli 2022-10-25 | 16:18
Facebook Twitter LinkedIn

Azioni

En inflation som rusar, energikris, kriget i Ukraina, en stundande lågkonjunktur och drastiska förändringar av penningpolitiken: de senaste 10 månaderna har varit en berg- och dalbana och har tvingat investererare att tänka om.

Det har även varit en smärtsam tid för investerare. Morningstar Global Markets NR-index har fallit 11% sedan början av året, medan kontinenten har gått ännu sämre, med Morningstar Europe NR-index ned 18% från 1 januari (i euro till 24 oktober).

Idag tror Morningstar-analytiker att europeiska aktier är avsevärt undervärderade: medianaktien i vårt europeiska "hedging"-universum handlas med 24% rabatt från dess uppskattade verkliga värde (den 25 oktober), vilket gör Europa till den lägligaste utvecklade regionen att investera i, sett till börsvärderingar.

Det är naturligtvis viktigt att betala ett lågt pris, men marknadsrabatter bör inte få oss att tappa en annan mycket viktig aspekt ur sikte när vi väljer aktier: kvalitet. Nedan anger vi de 10 mest undervärderade europeiska aktierna med en ekonomisk vallgrav, en stabil eller positiv "Moat Trend" och ett 5-stjärnigt aktiebetyg från Morningstar .

Bland dessa 10 företag finns det två som Morningstar tilldelar en osäkerthetsvärdering på medium. De är följande:

Prosegur Compania De Seguridad SA

Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Medium
Fair value: 5.00 EUR
Uncertainty rating: Medium

Prosegur Compania De Seguridad är det fjärde största företaget inom säkerhetssektorn globalt, och är specialiserat på värdetransporter och bemannad övervakning, med en liten men snabbväxande verksamhet inom larmsystem.

"Prosegurs geografiska fokus är en av huvudorsakerna till att de har uppnått rörelsemarginaler nära 9% i genomsnitt under det senaste decenniet, långt över 5% -6% genomsnittet för jämförbara grupper", skrev senior aktieanalytiker Michael Field den 22 mars 2022.

”Särskilt dess starka position på värdetransportmarknaderna med hög marginal (eller värdetransporter) i Latinamerika, där företaget verkar i ett virtuellt duopol, ökar koncernens genomsnitt.

"Vi upprätthåller vår uppskattning av det verkliga värdet på 5 euro per aktie. Ur denna synvinkel antar vi en organisk intäktstillväxt i genomsnitt över 7% under de kommande tio åren.”

Grifols SA

Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Medium
Fair value: 15.40 EUR
Uncertainty rating: Medium

Marknadsandelen inom sektorn för plasmaframställda proteiner är koncentrerad till ett litet antal globala aktörer. Bland dessa hittar vi Grifols. Under de senaste åren har företaget kämpat i motvinden av coronavirus-pandemin med förvärv och investeringar för att bygga kapacitet för plasmainsamling och fraktionering, i ett försök att stödja sin portfölj och pipeline, samt expandera geografiskt.

"Grifols har en stark position inom det globala plasmaproteinoligopolet och vi tilldelar det en Medium Economic Moat, baserat på höga barriärer för marknadsinträde", konstaterade Karen Andersen, Morningstars läkemedelsindustristrateg, i en analys den 9 maj 2022.

"Vi antar en genomsnittlig årlig tillväxt på 7% av topplinjen och 39% av slutresultatet fram till 2026 (från en svag bas 2021). Intäktstillväxten bör fortsätta att drivas av plasmaproteinerna från biovetenskapsdivisionen och Biotest-verksamheten, som avslutades i april 2022. Vi fortsätter att förvänta oss en stark långsiktig tillväxt i immunglobulinförsäljningen i USA och albuminer på tillväxtmarknader.”

Bland de tio finns också ett företag som Morningstar tilldelar en positiv "Moat Trend", vilket innebär att den tilldelade konkurrensfördelen kan gå från medium till bred.

Delivery Hero SE

Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Medium
Fair value: 88.00 EUR
Uncertainty rating: Very High

Morningstars analytiker tror att Delivery Heros affärsmodell är baserad på starka nätverkseffekter av flersidiga plattformar och har konkurrensfördelar som är värda en ekonomisk vallgrav i Europa, Mellanöstern och Nordafrika (MENA) och Asien, där koncernen driver en blandning av egna -leveransplattformar och marknadsplatser (restauranger) och har starka marknadspositioner.

Delivery Hero skiljer sig från andra leveransoperatörer genom att de huvudsakligen verkar i länder med gynnsamma egenskaper, såsom hög befolkningstäthet och restaurangtäthet, låga till flexibla minimilöner, relativt lågt genomsnittligt ordervärde och hög frekvens av leveransorder.

"Vi tror att gruppens exponering mot dessa regioner (Turkiet, Saudiarabien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Sydkorea och Egypten) bidrar till att skapa konkurrensfördelar", säger Pontikis.

Med människor som tillbringar mer tid hemma och arbetar på distans, har de långsiktiga effekterna av pandemin varit i stort sett positiva för plattformar. som dessa Faktum är att penetrationen och utnyttjandet har skjutit i höjden till oöverträffade nivåer och förblir höga även vid tillfällen då det inte har funnits några restriktioner för konsumenternas beteende. Det är ett tecken i sig på en djupgående förändring. Morningstar-analytiker förväntar sig nu att företaget kommer att upprätthålla tvåsiffrig intäktstillväxt i takt med att penetrationen och orderfrekvensen utvecklas.

Vi hittar även en svensk aktie i listan: 

Millicom International Cellular

Stock Rating: ★★★★★
Economic moat: Narrow
Fair value: 335.00 SEK
Uncertainty rating: High

Mobiloperatören Millicom, som är verksamt inom telekomsektorn med särskild inriktning mot tillväxtmarknader, bör kunna generera en solid tillväxt när efterfrågan på trådlöst och bredband ökar i Latinamerika, enligt Morningstars Michael Holden. 

"Efter flera år av omstrukturering är Millicom nu bäst tänkt som en samling investeringar i latinamerikanska telekomföretag. Vi förväntar oss att företaget kommer att ägna de kommande åren åt att i första hand driva sina verksamheter snarare än att omforma sin portfölj, vilket gör det möjligt för dem att tydligare visa sin förmåga att generera kassaflöde", resonerar Michael Holden. 

På grund av telekombranschens natur är det mycket svårt, men inte omöjligt, för nya operatörer att ta sig in på de marknader som Millicom betjänar. Kostnaden för att bygga ut ett nätverk och skaffa kunder som krävs för att nå den skala som krävs för att generera en anständig vinst är för stor i de flesta fall, särskilt när marknaderna närmar sig mognad.

"Dessutom är befolkningen i de länder som Millicom betjänar i allmänhet små och därför ofta inte värda ansträngningen för de största teleoperatörerna att engagera sig. Noterbart har Telefonica nyligen beslutat att lämna flera små latinamerikanska marknader för att öka fokus och minska hävstångseffekten, och sålde sin trådlösa verksamhet till Millicom (Panama, Nicaragua), America Movil (Guatemala) och Liberty Latin America (Costa Rica)."

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Morningstar Italien och är översatt för läsare i Sverige

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Continental AG58,98 EUR1,58Rating
Delivery Hero SE20,19 EUR0,80Rating
Fresenius Medical Care AG & Co. KGaA36,93 EUR1,74Rating
Fresenius SE & Co KGaA30,46 EUR1,47Rating
Grifols SA PRF UNDATED EUR 0.056,49 EUR0,00Rating
Just Eat Takeaway.com NV11,44 EUR0,62Rating
Millicom International Cellular SA SDR265,00 SEK-0,75Rating
Pandora A/S1 066,50 DKK0,57Rating
Prosegur Compania De Seguridad SA1,80 EUR0,00
Ubisoft Entertainment22,97 EUR2,00Rating

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar