Börserna reagerar negativt på gårdagens Fed-besked

Federal Reserves räntehöjning på 0,75 procentenheter, den högsta sedan januari 2008, var väntad. Däremot var centralbankschefen Jerome Powells syn på räntehöjningstakten framöver och vart räntan är på väg oväntat, och USA-börserna vände ned efter pressträffen. På torsdagen öppnar de europeiska börserna i moll. 

Johanna Englundh 2022-11-03 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

fed

Federal Reserves beslut om att höja styrräntan med 75 punkter var högst väntad. Direkt efter räntebeskedet stärktes också börserna då marknaden bland annat tog fasta på formuleringar som antyder att centralbanken vill börja sakta ned tempot i höjningarna framöver, och att detta kan tänkas vara den sista stora höjningen.

Det stod att läsa att Fed “kommer att ta hänsyn till den kumulativa åtstramningen av penningpolitiken, de fördröjningar med vilken penningpolitiken påverkar den ekonomiska aktiviteten och inflationen samt den ekonomiska och finansiella utvecklingen”, när man bestämmer takten för framtida höjningar. Denna formulering tolkades av marknaden som att Fed vill börja sakta ner tempot i höjningarna, rapporterade CNBC.

Men en bit in i presskonferensen vände börskurserna tvärt ned efter att Jerome Powell betonade att centralbanken ännu har en lång väg att gå innan inflationsmålet är i hamn och att den slutliga räntenivån lär vara högre än tidigare väntat.

Fed gav inga prognoser om den ekonomiska utvecklingen denna gång. De kommer först vid nästa räntebesked den 14 december.

Börserna tog emot Powells besked med dystra miner

Nedgångarna tilltog den sista handelstimmen i USA och indexen i New York stängde till slut nära dagslägsta. Det breda S&P 500-indexet sjönk 2,5 procent, Dow Jones industriindex backade 1,6 procent och teknikorienterade Nasdaq tappade 3,4 procent.

När det var dags för de nordiska börserna att öppna på torsdagsmorgonen var det sura miner. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 handlades ned 0,96% 15 minuter efter öppning, medan bredare OMXSPI var ned 1,06%. I köpenhamn var OMXC20 ned 1,16% och i oslo handlades OSEBX ned 0,63%. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar