Riksbanken höjer styrräntan till högsta nivån på 14 år

Stefan Ingves tar i med hårdhandskarna i sitt sista framträdande som Riksbankschef och höjer styrräntan med 75 punkter. Räntan landar nu på 2,50%, en nivå vi inte sett sedan slutet på 2008. Samtidigt spås räntetoppen till inledningen av nästa år. 

Johanna Englundh 2022-11-24 | 9:47
Facebook Twitter LinkedIn

Ingves

Inför beskedet hade de flesta analytiker och ekonomer väntat sig en höjning med just 0,75 procentenheter. Flera banker menade dock att en höjning på 1 procentenhet inte gick att utesluta. Riksbanken räntebana från i september indikerade dock en 50-punktershöjning nu i november.

Men i samband med Riksbankschefen Stefan Ingves sista räntebesked meddelade han om en höjning om 75 baspunkter, vilket ger en styrränta på 2,50%. En styrränta i denna kaliber har vi inte haft sedan slutet på 2008. 

Enligt Riksbanken är inflationen fortfarande alldeles för hög och de prognostiserar för ytterligare höjningar framöver. 

"Prognosen visar att styrräntan sannolikt kommer att höjas ytterligare i början av nästa år för att då vara strax under 3 procent", skriver Riksbanken. 

Nästa planerade räntemöte äger rum i februari. Inflationen i Sverige, mätt som KPIF, uppgick till 9,3% i oktober jämfört med samma månad föregående år. Det är långt ifrån Riksbankens mål på 2%.

"Bortsett från energipriserna har inflationen istället blivit oväntat hög, vilket tyder på att inflationstrycket är något högre än väntat. Risken för att dagens höga inflation biter sig fast är fortfarande stor och det är av största vikt att penningpolitiken verkar för att inflationen ska falla tillbaka och stabiliseras runt målet på 2% inom rimlig tid", fortsätter Riksbanken. 

I linje med tidigare prognos kommer Riksbanken från årsskiftet låta innehavet av värdepapper minska i takt med förfall. Även det innebär en viss åtstramning av penningpolitiken.

Börsen stiger efter beskedet 

Stockholsbörsen inledde handelsdagen i ett något negativt territorium, men stärktes i samband med Riksbankens räntebesked. Vid klockan 10.00 var OMXSPI upp 0,8% medan uppgången i OMXS30 låg kring 0,4%.

SEB:s chefstrateg Johan Javeus tog till Twitter för att konstatera att Riksbankens räntebana var "lite duvaktig", då den signalerar att räntetoppen är nära. 

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, lyfter även fram räntetoppen som en ledstjärna i mörkret. 

"75 punkter och höjning igen nästa år. Men ser ut som toppen hamnar på 2,8%, och det tar bort en del osäkerhet", skriver hon på Twitter.

Alla är dock inte lika hoppfulla om att Riksbanken kommer hålla sig till den angivna ränteprognosen. 

"Vi tror fortfarande att Riksbanken höjer med ytterligare 50 punkter även i februari. Vi ser att inflationen kommer att fortsätta stiga under månaderna fram till Riksbankens februaribeslut och med andra centralbanker som höjer räntorna kommer Riksbanken att anse det nödvändigt att gå med ytterligare en stor räntehöjning i februari. För att ge kronan stöd måste Riksbanken dessutom följa andra centralbanker. Det skulle innebära att styrräntan toppar på 3 % vid det penningpolitiska mötet i februari", skriver Swedbanks Knut Hallberg, Glenn Nielsen, Carl Nilsson och Emma Paulsson.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar