Tillväxt tog fart i november

November var en riktig tjurfest för europeiska marknader. Morningstar Europe NR-index steg med 6,9% i euro, men segment som Large Value (+7,9 %) och särskilt Large Growth (10,7 %) rapporterade uppgångar långt över jämförelseindex.

Fernando Luque 2022-12-06 | 13:39
Facebook Twitter LinkedIn

Inom Large Growth-stilen var Prosus NV Ordinary Shares den största aktören som steg med 41,9% i euro i november. Prosus är en internetkoncern för konsumenter som verkar över olika plattformar och geografier. Aktien har verkligen gynnats av återupplivandet av kinesiska internetföretag (till exempel KraneShares CSI China Internet ETF, som specialiserat sig på detta segment av marknaden, steg med 39,7% i euro).

Men Prosus var inte det enda Large Growth-företaget som presterade bra i november. De franska lyxföretagen LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE och Hermes International SA gjorde också starka uppgångar på 15,4% respektive 17,7%.

barometer

Om vi analyserar tabellen över utvecklingen för de olika europeiska sektorerna steg flera av dem med mer än 10% i euro förra månaden. Detta är fallet för kommunikationssektorn (+13,4%), den konsumentcykliska sektorn (12,5%), basmaterialsektorn (+11,2%) och teknik (+10,2%).

En av de sektorer som släpade efter mest var hälso- och sjukvården, som endast steg med 3,7%, klart under marknadsgenomsnittet. Roche Holding AG tappade till exempel 6,7% i euro, Sanofi SA, 1,0% och GSK PLC, 1,3%.

Defensiva sektorer klarade sig generellt sämre än riktmärket. Utöver den tidigare nämnda hälsovårdssektorn ökade den defensiva konsument- och allmännyttiga sektorn knappt 5,6% respektive 6,7%.

style box

När det gäller värderingar har vi sett en betydande ökning i segmentet Large Growth: Pris/verkligt värde har flyttats från 0,98 i oktober till 1,07 i november, och flyttat till övervärderat territorium.

De bästa möjligheterna finns fortfarande på värdesidan. Segmentet Large Value handlas till exempel med en rabatt på nära 20% (jämfört med 25% rabatt i slutet av oktober).

barometer

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Hermes International SA2 342,50 USD2,16
KraneShares CSI China Internet ETF28,81 USD0,59Rating
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE726,00 EUR2,08
Prosus NV Ordinary Shares - Class N37,21 USD4,16

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar