Hur överlever man en recession?

Att fråga om det kommer att bli en lågkonjunktur (och hur man undviker den) missar poängen. De bästa frågorna folk ställer är "är jag okej?" och eventuellt "kan jag göra något smart?"

Fernando Luque 2022-12-20 | 10:29
Facebook Twitter LinkedIn

World Downturn

En av de frågor som troligen kommer att oroa investerare 2023 är möjligheten att drabbas av en lågkonjunktur. En lågkonjunktur kommer att påverka både hushållens vardag och arbetsliv. Men det kommer också att påverka våra investeringar, eftersom lågkonjunkturer påverkar företagens resultat, räntor och värderingen av olika tillgångsslag.

Försörjningskedjor: ett nyårslöfte?

Mike Coop, investeringschef Europa, Mellanöstern & Afrika för Morningstar Investment Management håller med om att "för investerare är verkligheten att en lågkonjunktur verkar vara det mest troliga scenariot för många länder".

Det är dock omöjligt att veta både hur djup och hur länge en eventuell recession kommer vara. Enligt Preston Caldwell, Morningstars chef för amerikansk ekonomisk forskning, är det en virtuell myntkastning – åtminstone i USA, som står för ungefär en fjärdedel av den globala BNP och över 60% av den globala aktiemarknaden.

Han betonar behovet av att se bortom 2023: "hur som helst, vi förväntar oss att tillväxten kommer att accelerera igen 2024 när Federal Reserve lättar på bromsen", säger han.

Det är inte bara dåliga nyheter för 2023. Lösningen av problem med leveranskedjan har börjat sänka priset på varor och bör fortsätta att dämpa inflationen. Caldwell förutspår att inflationen har en rimlig sannolikhet att sjunka till normala nivåer 2023 och kan till och med underskrida Feds inflationsmål på 2% till 2024.

Vad ska jag göra nu?

Coop betonar också det faktum att varje investerare kommer att utstå flera lågkonjunkturer under sin livstid. Nyckeln är hur vi hanterar dem, eftersom lågkonjunkturer har för vana att få fram det värsta hos investerare. Han ger tre rekommendationer för investerare att hantera en lågkonjunktur (som är grunden för Morningstar Investment Management):

Håll koll på dina mål

Coop säger att det är viktigt att se till att dina mål och mål förblir relevanta. "Med tanke på de förändringar vi har upplevt de senaste åren är det inte ovanligt att dessa mål har ändrats. Detta inkluderar att bekräfta tidsramen för att nå dem. Oavsett resultatet av denna översyn finns det stora fördelar med att mäta framgång i termer av framsteg att nå dina mål istället för att slå marknaden".

Håll kursen med en väldiversifierad portfölj

Coop rekommenderar att du är försiktig varje gång det finns en period av osäkerhet, och lägger till "kolla att du tar rätt mängd risk för att nå dina mål – en som du kan leva med i dåliga tider och en som kommer att räcka för att åtminstone hålla jämna steg med inflationen." Hur gör man det här då? Helt enkelt genom att ha en diversifierad portfölj inklusive tillgångar som beter sig annorlunda än andra när det råder lågkonjunktur – som aktier och högkvalitativa obligationer.

Använd värdering för att få oddsen till din fördel

Coops tycker också att det är "önskvärt att gynna tillgångar som redan återspeglar pessimism om framtiden eftersom de är mindre benägna att falla än tillgångar som är mycket populära, har gått upp mycket och är prissatta för bästa möjliga scenario - och därför inte är särskilt troligt att hända.

"Inom aktier finner vi det absolut nödvändigt att balansera exponeringen mellan de mest attraktivt värderade tillgångarna tillsammans med stabilisatorer som dominerande företag med små skulder och varor och tjänster som är ständigt efterfrågade. Exempel kan ofta hittas inom områden som hälso- och sjukvård, allmännyttiga företag och konsumentviktiga företag".

Det verkliga problemet är rädsla

  • Att fråga om det blir en lågkonjunktur – och hur man undviker den – missar enligt Coop poängen. De sanna frågorna folk ställer är "är jag okej?" och eventuellt "kan jag göra något smart vid den här tiden?"
  • Även om dessa frågor alltid är välmenade, kan de leda till farliga beteenden, och därför är det alltid sunt att fokusera på sanningen om investeringar under en lågkonjunktur. Enligt Coop är dessa sanningar om att investera i en lågkonjunktur:
  • För att få avkastning på investeringar måste du ta risker – kontanter kommer sannolikt inte att hjälpa dig att slå inflationen och växa din förmögenhet över tid;
  • Lågkonjunkturer är vanliga (uppstår i genomsnitt vart sjunde till vart tionde år), tillfälliga (varar i flera år) och följs så småningom av ekonomisk återhämtning;
  • Aktier tenderar att styra ekonomin, inte tvärtom. De kommer också att leda ekonomin innan återhämtningen sker. Detta gör marknadsspekulation otroligt svårt eftersom du måste fatta två beslut rätt (utgångspunkt och återinträde) mitt i ökad osäkerhet. Mycket få, om någon, har denna färdighet;
  • Aktier har en meritlista av att falla före och under lågkonjunkturer eftersom företagets vinster faller och konkurserna stiger. De har dock alltid återvunnit förlorad mark under åren som följer;
  • Obligationer har en bra meritlista eftersom inflation och räntor tenderar att falla. Idag är räntor och räntor tillräckligt höga för att obligationer ska kunna ge denna kompensation;
  • Det huvudsakliga sättet du misslyckas med att nå dina ekonomiska mål är en permanent kapitalförlust där du aldrig tar tillbaka förlusterna. Dessa kan inträffa i lågkonjunkturer (som en investering av låg kvalitet som går i konkurs), så försiktighet måste iakttas;
  • Tre "mördare" som utlöser permanenta förluster är: 1) spekulativa investeringar utan grund för deras värdering, 2) tillgångar med för mycket skulder och 3) att sälja ut i botten på grund av beteendefördomar;
  • Att köpa aktier när de är billiga tenderar att leda till högre avkastning än vanligt eftersom marknaderna prissätter sig i dåliga scenarier och det finns en uppsida om förhållandena förbättras.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar