10 undervärderade bolag med breda vallgravar

Meta Platforms, Amazon, Walt Disney och Alphabet hittas bland de undervärderade bolagen i Morningstar Wide Moat Focus Index

Susan Dziubinski 2023-01-05 | 17:55
Facebook Twitter LinkedIn

Meta Platforms

Morningstar Wide Moat Focus Index följer bolag som får en bred Morningstar Economic Moat Rating och vars aktier handlas till det lägsta aktuella marknadspriserna i förhållande till våra uppskattningar av verkligt värde.

Företag med breda vallgravar har sunda balansräkningar och betydande konkurrensfördelar – två önskvärda egenskaper inför dagens ekonomiska osäkerhet.

Hur har denna samling av undervärderade högkvalitativa aktier presterat i år? Ganska bra: Morningstar Wide Moat Focus Index överträffade det brett baserade Morningstar US Market Index hittills i år med nästan 7 hela procentenheter per den 16 december 2022. De undervärderade aktierna med breda vallgravar som ingår i indexet slog den bredare marknaden även för de efterföljande tre-, fem- och 10-årsperioderna.

Med dessa resultatsiffror på indexets sida är dess beståndsdelar en bördig jaktmark för långsiktiga investerare som letar efter högkvalitativa aktier som handlas till låga priser.

10 undervärderade aktier med breda vallgravar att överväga

Dessa var de 10 mest undervärderade aktierna i Morningstar Wide Moat Focus Index den 16 december 2022:

Meta Platforms (META)

Teradyne (TER)

Comcast (CMCSA)

Amazon.com (AMZN)

Walt Disney (DIS)

TransUnion (TRU)

Salesforce CRM

Alphabet (GOOG)

ServiceNow (NOW)

Equifax (EFX)

Den mest undervärderade aktien på listan, Meta Platforms, handlades 56% under vår uppskattning av verkligt värde den 16 december, medan den sista på listan, Equifax-aktien, handlades 38% under vår uppskattning av verkligt värde. Vi tror att alla dessa 10 namn är utmärkta aktieidéer av hög kvalitet för långsiktiga investerare.

I ett försök att hålla indexet fokuserat på de minst dyra högkvalitativa aktierna, rekonstituerar Morningstar indexet regelbundet. Indexet består av två underliggande portföljer med vardera 40 aktier, varav många är överlappande positioner. De underliggande portföljerna rekonstitueras halvårsvis i omväxlande kvartal enligt ett "förskjutet" schema.

Morningstar omvärderar indexets innehav och lägger till och tar bort aktier baserat på en förinställd metod. Eftersom aktier är lika viktade inom varje delportfölj, innebär rekonstitutionsprocessen också rättighetsfördelning av positioner.

Efter den senaste omstruktureringen lade hälften av portföljen till sex aktier och eliminerade sex aktier.

6 aktier med breda vallgravar in i indexet 

Dessa aktier lades till Morningstar Wide Moat Focus Index den 16 december:

Fortinet (FTNT)

International Flavors & Fragrances IFF

Monolithic Power Systems MPWR

Dominion Energy D

Tradeweb Markets TW

U.S. Bancorp USB

De nya tilläggen till indexet kommer från en mängd olika sektorer: två teknologiaktier (Fortinet och Monolithic Power Systems), två finansiella tjänsteaktier (Tradeweb Markets och U.S. Bancorp), en basmaterialaktie (International Flavors & Fragrances) och ett allmännyttigt bolag (Dominion Energy).

6 aktier med breda vallgravar ut ur indexet 

Dessa aktier togs bort från Morningstar Wide Moat Focus Index den 16 December:

BlackRock (BLK)

Charles Schwab (SCHW)

Gilead Sciences (GILD)

Guidewire Software (GWRE)

Honeywell (HON)

Intel (INTC)

Två anledningar till att ta bort aktier från indexet är om vi sänker deras ekonomiska vallgravsbetyg eller om deras pris/verkligt värde ökar avsevärt. Intels aktie togs bort från indexet eftersom vi sänkte företagets vallgravsbetyg till smalt från brett. Nästan alla andra aktier som togs bort under den senaste rekonstitutionen pressades ut av aktier som handlades till mer attraktiva förhållanden mellan pris och verkligt värde vid tidpunkten för rekonstitutionen. Med det sagt bör de aktier som togs bort inte betraktas som aktier att sälja. Faktum är att vissa av dessa aktier fortfarande handlas inom vad vi skulle betrakta som ett köpområde. De är helt enkelt inte lika undervärderade som aktierna som lades till indexet vid tidpunkten för rekonstitutionen.

Vad är aktier med breda vallgravar?

Morningstar tycker att företag med breda ekonomiska vallgravar har betydande fördelar som gör att de framgångsrikt kan avvärja konkurrenter i årtionden. Företag kan skapa sina ekonomiska vallgravar på en mängd olika sätt – genom att ha höga byteskostnader, genom starka varumärkesidentiteter eller genom att ha stordriftsfördelar, för att bara nämna några. För en djupare dykning i begreppet ekonomiska vallgravar, läs "What Makes a Moat?" Och för att lära dig mer om (eller få en uppfräschning av) Morningstars strategi för att köpa aktier, besök "Morningstars guide till aktieinvesteringar."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Susan Dziubinski

Susan Dziubinski  Susan Dziubinski is senior product manager with Morningstar.com.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar