Avanza lanserar fond i samarbete med Cathie Wood

Nätmäklaren Avanza Bank lanserar fonden Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest i samarbete med ARK Investment Management som leds av omdiskuterade Cathie Wood. 

Johanna Englundh 2023-01-26 | 14:12
Facebook Twitter LinkedIn

cathie wood

Fonden som kommer vara aktivt förvaltad fokuserar på att hitta innovativa, disruptiva bolag inom flera olika tekniksegment i form av artificiell intelligens, DNA-sekvensering, robitisering, energilagring och blockkedjeteknik.

Fonden kommer att investera i 30 till 80 bolag med huvudsakligt fokus på den amerikanska marknaden. Investeringsinriktningen kommer att ligga i linje med ARK Invests flaggskeppsstrategi ”ARK Innovation”. Den årliga avgiften för Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest uppgår till 0,9 procent.

”Enligt vår analys genomgår den globala ekonomin just nu några av de största teknologiska förändringarna i historien. Vi vill ge fler investerare möjlighet att ta del av den långsiktiga investeringsmöjligheten som uppstår av förändringen. Vi tycker att Avanzas arbete och vision ligger väl i linje med vårt fokus på banbrytande innovation och ser fram emot att göra vår strategi tillgänglig även för svenska investerare tillsammans med Avanza”, säger Cathie Wood, vd och grundare av ARK Invest.

Cathie Wood har över 40 års erfarenhet inom finansbranschen och har bland annat utnämnts till ”Forbes Finance and Investing Person of the Year” samt ”Bloomberg Best Stockpicker”. Samtidigt har hon ett flertal gånger varit i blåsvädret. Morningstar nedgraderade bland annat ARK Disruptive Innovation förra året till följd av ett högre risktagande som fick strategin att bli mindre likvid och mer känslig för allvarliga förluster.

"Woods beroende av hennes instinkter för att konstruera portföljen är en belastning. Detta är en högrisk, benchmark-agnostisk portfölj som investerar över teknikplattformar som teamet tror kommer att revolutionera hur sektorer över hela världen fungerar. ARK gillar företag som ofta är olönsamma och vars aktiekurser är starkt korrelerade. Istället för att mäta portföljens sammanlagda riskexponeringar och simulera deras effekter under en mängd olika marknadsförhållanden, använder företaget sitt förflutna som en guide till framtiden och ser nästan uteslutande på risker genom linsen av sin bottom-up-research av enskilda företag", skrev Morningstars fondanalytiker Robby Greengold då. 

Andra har även kritiserat fonden för att elda på en bubbla av uppumpade teknikaktier i efterdyningarna av pandemin. Under 2021 backade fonden 23% och under 2022 föll den 67%.

Hittills i år har dock fonden rusat omkring 20%, i spåren av återhämtningar för amerikanska techaktier. I likhet med många andra amerikanska ETF:er, har dock Ark-fonderna varit svårtillgängliga för svenska investerare. Vilket nu ändras genom spegelfonden via Avanza:

”Cathie Wood är en unik förvaltare som har byggt upp en stor och hängiven skara fans”, säger Avanzas vd Rikard Josefsson som hyllar den amerikanska förvaltarens innovationskraft och framsynthet.

”Hon är en pionjär i branschen som utmanat den finansiella världen på många sätt. Därför är vi stolta över det här samarbetet”, fortsätter han.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar