Glädjeskutt på Stockholmsbörsen efter Fed-besked och rapporter

Handeln på Stockholmsbörsen under torsdagsmorgonen var tydligt glatt efter en morgon fylld av rapporter och gårdagens räntebesked från Fed. 

Johanna Englundh 2023-02-02 | 10:38
Facebook Twitter LinkedIn

klocka

Stockholmsbörsen öppnade torsdagens handel tydligt upp, med storbolagsindexet OMXS30 +1,8% och OMXSPI +2,10% efter en timmes handel, i spåren av den amerikanska centralbankens räntebesked på onsdagskvällen och en rapportfylld morgon. 

Federal Reserve höjde som väntat styrräntan med 25 baspunkter under onsdagskvällen till 4,5-4,75 procent, det högsta intervallet sedan 2007. Det var ett utfall som marknaden hade förväntat sig och Fed skrev även att de bedömer att fortsatta räntehöjningar kommer krävas för att få ned inflationen till målet. 

Denna ståndpunkt upprepades även av ordförande Jerome Powell under presskonferensen.

“Vi har höjt räntan med fyra och en halv procentenhet, och vi talar om ytterligare ett par räntehöjningar för att nå den nivå som vi anser vara lämpligt restriktiv", sade Powell.

Samtidigt har Fed börjat kunna se disinflationstendenser starta, sade Powell.

Han uppgav också att han tror Fed kan få ner inflationen till målet på två procent utan en betydande nedgång för ekonomin eller stor ökning av arbetslösheten.

”Det luktar verkligen att de (Fed. reds anm.) närmar sig räntetoppen. Även om de säger att de håller dörren öppen för att gå vidare med räntehöjningar så handlar de argument och den diskussion som Powell för väldigt mycket om att man ser att inflationen faktiskt är på väg ned”, sa exempelvis Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Di på onsdagskvällen. 

Rapportfylld morgon

Under morgonen har flera bolag bekänt färg och delat med sig av sina rapporter. Marknadens fokus under denna rapportsäsong är att försöka känna av hur bolagen påverkats av den turbulena ekonomin under 2022 och de stigande räntorna. Hur stor blir den ekonomiska avmattningen? Detta visas på olika sätt i olika sektorer. I verkstadssektorn kommer marknaden rikta blicken mot orderingången, som ger signaler om framtida intäkter. I banksektorn ligger den mest uppenbara rapportrisken i reserveringskolumnen, det vill säga pengarna som sätts undan för att täcka eventuella kreditförluster längre fram.

I de konsumentnära bolagen kan de stigande bolåneräntorna, höga elpriserna och inflationen dränera hushållens köpkraft och leda till höga lagernivåer och minskad försäljning. Hur bolagen väljer att hantera utdelning kommer även vara av intresse. Särskilt intressant blir utdelningsbeskeden i fastighetssektorn, där en höjd utdelning kan tänkas stilla marknadens oro kring sektorbolagens finanser. 

Under torsdagsmorgonen sticker bland annat kullagertillverkaren SKF ut som handlas upp nästan 8% fter att ha rapporterat ett klart bättre rörelseresultat än väntat. Utdelningen föreslås vara 7 kronor, vilket är i linje med utdelningen för 2021.

Även investmentbolaget Kinnevik handlas upp 7,5% trots en rapport som visade ett substansvärde vid utgången av det fjärde kvartalet 2022 som sjunkit 27% till 52,9 miljarder kronor, eller 189 kronor per aktie. Livekasinounderleverantören Evolution är upp drygt 6% efter att ha slagit förväntningarna med ett resultat på 279,5 miljoner euro under det fjärde kvartalet 2022. Styrelsen föreslår samtidigt en höjd utdelning till 2 euro. Verkstadsbolaget Alfa Laval handlas även upp 6% efter en oförändrad utdelning och ett justerat ebita-resultat på 2.520 miljarder kronor i fjärde kvartalet. Versktadsbolaget förväntar sig att efterfrågan under första kvartalet blir ungefär samma som under fjärde kvartalet.  

Det var dock inte alla rapportbolag som lyckades blidka marknaden. Electrolux faller över 9% efter att de helt slopat utdelningen för 2022 till följd av att bolaget gjorde en rörelseförlust på 215 Mkr på helåret. Utsikterna för 2023 är avsevärt dystrare än marknadens förväntningar. Verkstadskoncernen ABB backar även 2% efter att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet kom in i linje med förväntningarna, och ökade med 28% på jämförbar basis. Tre av fyra affärsområden ökade eller hade en stabil orderingång och aktieutdelningen höjs från 0:82 till 0:84 schweizerfranc per aktie, medan 0:86 franc väntades enligt Infront.

Bostadsutvecklaren Bonava rasar med 18% efter ett rörelseresultat som kom in betydligt lägre än vad analytikerna hade väntat sig. Styrelsen föreslår även att ingen utdelning lämnas för 2022, att jämföra med förväntade 3:35 kronor.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
ABB Ltd529,80 SEK0,23
Alfa Laval AB423,00 SEK0,36Rating
Bonava AB Class A10,25 SEK-1,44
Electrolux AB Class A106,00 SEK1,92
Evolution AB1 321,50 SEK2,05
Kinnevik AB Class B547,12 MXN-34,68
SKF AB Class B19,26 EUR0,26

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar