Rosor är röda investerare är blå, att välja oälskade fonder kan vara lyckosamt ändå

Alla hjärtans dag är kommen och precis som med den perfekta partnern är det möjligt att hitta gömda pärlor inom investeringsvärlden, förutsatt att du vet var du ska leta och är lite modig. Efter ett ogynnsamt 2022 kan internationella och amerikanska tillväxtaktier och aktier i euroområdet erbjuda möjligheter.

Valerio Baselli 2023-02-14 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

rosor

Alla hjärtans dag är dagen för att fira kärleken. Och för de som inte känner sig älskade då? Precis som när du letar efter den perfekta partnern, kom ihåg att gömda guldkorn finns överallt, du behöver bara veta var du ska leta och vara modig nog att ta steget. Samma logik kan tillämpas på investeringar, särskilt de fonder som inte är alltför "älskade" av investerare.

Förra året var det sämsta på decennier för obligationer och det sämsta sedan 2008 för globala aktier. Däremot kommer det säkert att finnas möjligheter i spillrorna. Detta koncept är grunden för den kontrariska investeringsfilosofin och i synnerhet för vad Morningstar kallar Buy the Unloved, bokstavligen "köp den oälskade".

På ytan kan "oälskade" fonder vara oälskade av en anledning: en period av underpresterande, en ogynnsam investeringsstrategi, branschutmaningar, etc. Ändå kan en motströms strategi för val av fond också ge fantastiska resultat. Analysen av investeringsflöden under de senaste 25 åren säger oss tydligt att investerare jagar avkastning. Vanligtvis leder inflöden till mer inflöden, medan utflöden ger mer utflöden, i en slags ond cirkel. Så småningom blir populära titlar för dyra och impopulära titlar för billiga, och processen vänder. Därför är kombinationen av starka inflöden och hög tidigare avkastning en bra indikator på en akties övervärdering.

1999 års teknikbubbla och 2007 års bostadsbubbla är två bra exempel på varför du inte ska köpa de mest populära fondkategorierna just nu. Å andra sidan hade det varit ett bra val att köpa fonder under 2000 som var undervärderade och nästan ignorerade av majoriteten av investerare, som till exempel stora tillväxtmarknader. Naturligtvis gör utflöden inte pengarna billigare eller bättre, men de kan tyda på delar av marknaden som är impopulära och kanske mogna för en återhämtning.

Och det är just genom att fånga denna intuition som Buy the Unloved-strategin kommer till spel. I USA har Morningstar-analytiker följt detta tillvägagångssätt sedan 1994 och resultaten är uppseendeväckande. I praktiken identifieras de tre minst älskade aktiekategorierna och de som är mest älskade av investerare (i termer av nettoinflöden) varje år, för att sedan mata två distinkta portföljer med dessa två grupper (de älskade och de oälskade). ). Strategin planerar att behålla de valda fonderna i tre år, och varje år lägga till de minst eller mest populära kategorierna från föregående år.

Under hela perioden, se grafen nedan, skulle tio tusen dollar investerade den 1 januari 1994 i den "oälskade" portföljen ha blivit 204 276 USD den 30 november 2022; samma belopp som investerats i den "älskade" skulle å andra sidan ha varit värt endast 47 924 USD i slutet av perioden, mindre än de 79 525 USD som samma investering i en global fond med en blandning av stora bolag skulle ha returnerat (i detta fall motsvarar resultatet genomsnittet av kategorin).

Samma slutsats framgår av analysen av de tre strategiernas avkastning över olika tidshorisonter. Också i det här fallet visar sig den oälskade portföljen vara den bästa för alla perioder som tas i beaktande, förutom det senaste året.

I Europa har vi inte så lång historik, men vi kan redan dra några intressanta slutsatser. Som visas i tabellen nedan var International Large Cap Growth Equities, Euro Area Large Cap Equities och US Large Cap Growth Equities de minst populära på vår kontinent förra året (när det gäller finansiering bland aktier).

Inte desto mindre, inom dem finns det fonder som kan vara användbara för dem som känner sig redo att utmana folkmassornas visdom. Nedan har vi listat två fonder med ett positivt Morningstar Analyst Rating i varje kategori.

Azionari Internazionali Large-Cap Growth

T. Rowe Price Funds SICAV - Global Growth Equity Fund A USD (Analyst Rating pari a Gold)

Capital Group New Perspective Fund (LUX) B (Analyst Rating pari a Silver)

Azionari Zona Euro Large Cap

iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR (Analyst Rating pari a Gold)

iShares EURO STOXX UCITS ETF (Analyst Rating pari a Gold)

Azionari USA Large Cap Growth

PGIM Jennison US Growth Fund USD A Accumulation (Analyst Rating Silver)

Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund A USD (Analyst Rating Brons)

 

International Large-Cap Growth Equities

T. Rowe Price Funds SICAV - Global Growth Equity Fund A USD (Analyst Rating Gold)

Capital Group New Perspective Fund (LUX) B (Analyst Rating Silver)

Eurozone Large Cap Equities

iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR (Analyst Rating Gold)

iShares EURO STOXX UCITS ETF (Analyst Rating Gold)

US Large-Cap Growth Equities

PGIM Jennison US Growth Fund USD A Accumulation (Analyst Rating Silver)

Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund A USD (Analyst Rating Brons)

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Capital Group New Pers (LUX) B22,69 USD-0,91Rating
iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR Acc EUR177,58 EUR-1,22Rating
iShares EURO STOXX (DE) EUR52,31 EUR-1,13Rating
MS INVF US Growth A USD145,96 USD-1,30Rating
PGIM Jennison US Growth USD A Acc243,98 USD0,09Rating
T. Rowe Price Glb Growth Eq A USD63,31 USD-0,74Rating

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar